Съботно-неделните предложения – паркове и фестивали

На 19-и септември 1888 г.,в белгийския град Спа се провежда първият конкурс за красота в света. Затова и предложенията ни за уикенда обещават много красота и изящество – като приказна сцена, на която да дефилирате в собствен конкурс за красота.

Паркът „Врана“ – мащабна светлинна арт инсталация

Паркът „Врана“.

Само за три вечери – едната от които е съботната, на 18-ти септември, паркът „Врана“ в София ще се превърне в мащабна светлинна арт инсталация. В нея ще се слеят в едно светлина, музика, природа и технологии. От 20.30 часа до 24.00 часа, на площ от 100 000 кв. м. Гостите на „Врана“ ще могат да се потопят в приказна реалност.

Билети за събитието се купуват само онлайн. Повече информация можете да намерите на сайта – https://urbancreatures.bg/sofialights/

Паркът „Врана“ е истинско произведение на парковото изкуство, създаден през първата половина на XX век. По художествените си качества не отстъпва на известните европейски пейзажни паркове, създадени през XIX век. Той е част от имение с площ 140 ха, принадлежащо на царете Фердинанд I и Борис Трети.

Изграждането на парка „Врана“ започва през 1900 година, 22 години след освобождението на България. По онова време градинското ипарковото изкуство е било в самото начало на своето развитие. Работата по „Врана“ продължава цели 43 години и е свързано с големи трудности. Но крайният резултат е впечатляващ.

Акция „Кукузелска пътека“

От Българския туристически съюз и от Университетския аварийно-спасителен отряд – „УАСО“ организират доброволчески акции. В събота от 9.00 часа в Люлин планина ще ви научат как да изграждате лятна маркировка – да поставяте табели и да прочиствате маршрути.

Задължително е всеки, който иска да присъства, да изпрати предварително три имена на имейл: td.boeritsa@gmail.com

В неделя, на 19-и септември, на Витоша може да участвате в прелакирането на стари дървени конструкции по Кукузелската пътека. Предвижда се и смяната на един изгнил и опасен мост в местност Пазарището. За записване за акцията в неделя пишете на valandreev@gmail.com.

В Русе – „Мартенски музикални дни“, но през септември и октомври

Ентусиазирани от арт инсталацията и облагородяващите дейности в парковете, със сигурност ще се размечтаете за пролетта. А тя някак винаги се е свързвала с русенския фестивал „Мартенски музикални дни“. За съжаление COVID-19 отложи специалното честване на 60-ата годишнина на фестивала, но заради пандемията от COVID-19 го отложиха за есента, после за тази пролет и накрая се провежда през есента, но с неизменното си пролетно настроение. Началото е на 17 септември, а концерти и съпътстващи събития в крайдунавския град ще има до 3 октомври. Наред с познатите имена от европейската сцена, ще има премиери, дебюти и разнообразни по жанр срещи с музиката на български и чужди автори. В събота (на 18 септември) очаквайте изцяло премиерна програма на изключително елегантни авторски аранжименти на творби от Бах до Пиацола, изпълнени от талантливото дуо на Виви Василева и бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз.

В Пловдив – „Дни на музиката в Балабановата къща“ 2021

Балабановата къща (вляво) в Пловдив.

В неделя, на 19 септември, от 18.30 часа на Римския стадион в рамките на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” може да прекарате невероятно вечерта, слушайки концерта „Диксилендът и градът“. „Диксиленд“ наричат нюорлиънския джаз, пренесен от бели музиканти в големите градове на Съединените щати. Но в Пловдив си звучи съвсем на мястото. Ако не вярвате, си посветете неделната вечер на експеримент, при който да проверите има ли почва „диксиленд“ у нас. Така по-истински ще се зарадвате на красивото преживяване в Балабановата къща.