Съботно-неделните предложения – На вълната на седем „М“-та

На 26-и септември 1934 г. във вода е пуснат най-големият пътнически кораб на компанията „Кунард лайн“ ­ „Куийн Мери“. Вдъхновени от името на кораба, всичките ни съботно-неделни предложения съдържат в себе си дума с „М“ – те са музикални и много мотивиращи.

Мотивирани да ходим на опера

В събота, на 25 септември, от 11.00 часа в кино „Кабана“Трио „Дивертименто” и поетесата Мария Донева ще представят концерт-спектакъла за деца „Мишките отиват на опера”. Музиката е от „Кармен“ от Жорж Бизе, либретото е по поемата на Мария Донева, а солисти са певците Милена Гюрова и Стефан Петков. Режисьор е Росица Костова.

Мотивирани да се разхождаме из София с книга в ръка

Домът на Елин Пелин на едноименната улица в софийския квартал „Лозенец“.

В същия ден и час – на 25 септември, от 11.00 часа, може и да се разходите с Мила Янева –Табакова из София. Началната точка е ул. „Елин Пелин“ № 8. Инициативата се нарича „Литературен маршрут“ за деца и се организира от фондация „Прочети София“. Мила Янева – Табакова е илюстраторка и авторка на ръчно направени книги, за това и маршрутът й ще е тематичен – литературният маршрут ще бъде посветен на илюстрацията, но през най-разнообразни перспективи. Ще стане дума за различни илюстратори на една и съща приказка, за промените в работата на един художник във времето или характерните изображения във вестниците и списанията. Мила Янева-Табакова ще отдели специално внимание на творчеството на Валери Петров и Любен Зидаров, покрай чиито къщи ще мине литературният маршрут.

Мотивирани да снимаме

Фотография на философа проф. Цочо Бояджиев.

Отново в събота, но от 18.00 часа, в рамките на Осмия фестивал ФотоФабрика, в галерия КО-ОП в София, ще се открие фотографската изложба на философа проф. Цочо Бояджиев „Убежище“. Точно на тази дата той навършва 70 години, така че очаквайте празнична програма. Ще има две премиери. Първата е на книгата „Разговори за фотографското изкуство“ от Николай Трейман и Цочо Бояджиев, от която се очаква не само да ви научи как да правите добра фотография, но и как да правите добро с фотографията си, а втората премиера е на видео разказ от поредицата „Фото Фигури“. В заглавието му срещаме и втората буква „М“: „Цочо Бояджиев: Миг от много времена“.

Мотивирани да опознаваме историята си

Руси Чанев в „Мера според мера“.

В първия ден от уикенда от 14.00 часа, в Дома на киното, може да гледате дигитално реставрираните три серии на „Мера според мера“ – филмът на Георги Дюлгеров от 1981 г. по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Това е първият български филм, посветен на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година. В него виждаме историята, както на реални исторически личности, така и на измислени персонажи. „Мера според мера“ е едно от най-значимите произведения на българското кино. Оператор е Радослав Спасов, художник – Георги Тодоров-Жози, композитор на музиката – Божидар Петков.

В ролите ще видите звезди от ранга на Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Мартина Вачкова, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова и много други – общо 110 актьори, 800 епизодици и 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра. Дигиталната реставрация е извършена в „Доли медия студио“, с финансовите средства на нейния собственик – Добромир Чочов.

Мотивирани да откриваме

На 26 септември (неделя) от 11.00 часа, в Южния парк децата ги очакват вълнуващи приключения във веселото градче на National Geographic Kids Клуб „Малки откриватели“.

Тази година отново децата ще откриват отговора на въпроса „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“. Всеки от кътовете в клуба ще представя различни професии чрез забавни и познавателни игри и така децата ще могат да открият своята професия.

Мотивирани да танцуваме

В неделя, на 26 септември, от 19.30 часа на сцена „Дерида“ се провежда Международният хореографски конкурс Linkage. Поради пандемията организаторите му – от „Стрийм Денс“ – са решили кратките хореографии, с които участват кандидатите, да се гледат и оценяват чрез видео запис на голям екран на сцена „Дерида“. Журито включва Силвия Томова, директор на балета на Държавна опера – Стара Загора; Живко Желязков, хореограф и артистичен директор на „Дерида Денс Център“ и Вили Прагер, танцов артист и съосновател на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Мотивирани да вдишаме духа романтизма

Феликс Менделсон Бартолди (1809-1847).

А ако през уикенда сте в Русе, възползвайте се от възможността да почувствате духа на романтизма. Денят е събота, 25 септември, от 19.00 часа в Доходното здание.

Йоханес Брамс (1833-1897).

Ще може да чуете изцяло романтична програма с творби от Брамс и Менделсон в изпълнение на Софийската филхармония, дирижирана от маестро Найден Тодоров, и на големия ни цигулар Минчо Минчев.

В неделя ще имате шанса да се запознаете и с „Непознатия Моцарт“. Това е проект по идея на русенския хор „Проф. Васил Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров. Те ще изнесат концерт на 26 септември (неделя) от 11.00 часа в зала „Европа“. Програмата включва малко познати и рядко изпълнявани хорови творби от прочутия австрийски композитор.

Цигуларят Светлин Русев и южнокорейската пианистка Йоръм Сон.

Вечерта от 19.00 часа, в Доходното здание, не пропускайте да чуете месията на пианото. Така музикалната критика нарича южнокорейската пианистка Йоръм Сон, която ще свири с цигуларя Светлин Русев. Той, от своя страна е обещал, 10 биса по желание на русенската публика.

След тези 10 биса няма как да не се чувствате мотивирани да изживеете една нова седмица, пълна само с аплодисменти.