Първата фабрика в Европа за биоразградими чаши започва от Пловдив

Не е тайна, че светът търси всякакви био и устойчиви начини, чрез които да ограничи производството на пластмаса – най-вече тази за еднократна употреба – разработвайки нейни заместители. От няколко десетилетия насам, широката общност алармира за ужасяващи екологични катастрофи, причинени от рязкото затопляне на Земята и замърсяването на околната среда. Но – за щастие – редица смели и иновативни хора вече са намерили много добри природосъобразни решения за справяне с проблема. Сред тях са трима пловдивчани. Ето за какво става въпрос:

 

Мирослав Запрянов, Симеон Гавраилов и Младен Джалъзов са блестящите умове, които стоят зад идеята „Cupffee“ – ядливи и биоразградими чашки от вафлени кори за топли и студени напитки. Всичко започва през 2002-а, когато триото решава да разработи машина, способна да създава желаното от тях изобретение. След дълги години на експерименти, формулата за перфектната чашка най-после е открита!

Изобретението им е направено от изцяло натурални продукти (предимно пълнозърнести) и е диетично, вкусно и здравословно. Интересно е да се спомене, че чашките Cupffee нямат глазура, което означава, че веднъж напълнени със студена или топла напитка, те запазват здравината си до час. А ако бъдат изхвърлени насред природата, ще се разградят до няколко седмици без допълнително да замърсяват околната среда. Наред с това срокът им на годност е около шест месеца и към тях има прикрепен стилен етикет, който може да се брандира с търговско лого.

Така, след дългогодишната успешна кампания на пловдивската марка и популяризирането и в над 30 държави по света, Мирослав, Симеон и Младен решават да открият и първата фабрика за производство на ядливи, биоразградими чаши за кафе в Европа. Тя ще се намира в индустриалната зона „Тракия“ и е планирано да отвори врати на 29-и септември.

Мирослав Запрянов и Младен Джалъзов.

Сред официалните гости на събитието ще присъстват както Даниела Везиева, министърът на икономиката, Стефан Стоянов, заместник-кметът по “Образование, бизнес развитие и европейски политики”, Костадин Димитров, кметът на район „Тракия”, така и чуждестранни посланици, гости, инвеститори, бизнес партньори и приятели на Cupffee.

Апропо, изчислено е, че ако 1% от чашите за еднократна употреба бъдат заменени с тези на пловдивския бранд, годишно природата ще бъде замърсявана с около 10 млн. килограма отпадъци по-малко.