Съботно-неделните предложения – между фиданки и петте елемента

В събота – 13 ноември, отбелязваме 23 години от първата конференция на Световното движение на добротата, организирана в Токио. Под знака на това мащабно събитие, ето пет добри неща, които можем да направим този уикенд.

Засади фиданки за „Обеля“

От „Спаси София“ канят жителите на „Обеля“ да подсигурят квартала си с малко красота и по-чист въздух. Това може да стане с малки стъпки, като първата от тях ще бъде направена тази събота. На 13 ноември от 10.00 часа започва акция по залесяване на междублоковите пространства при блок 421 и трамвайното ухо -последната спирка на трамвай №6.

Втората, третата и последващите стъпки трябва да ги направят самите жители на „Обеля“ – да полагат грижи за фиданките и да ги поливат през горещите месеци.

Подготви се с генерални репетиции за …“Никулден“

Тази събота и неделя (13 и 14 ноември) от 11.00 часа до 19.00 часа на Женския пазар, с вход откъм ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе последният за сезона Weekeнд Пazar.

Организаторите му от „Пазари Възраждане“ ЕАД са обявили, че темата на последното му издание ще е „Рибен Пазар“, така че ще имате възможност да изберете материал за няколко генерални репетиции преди „Никулден“. Очаквайте български производители и търговци, ресторантьори, фермери, издателства и артисти, продаващи картини и различни украшения.

Weekeнд Пazar ще е с богата културна програма. За първи път в събота от 14.00 часа ще се проведе ПАZAR Stand-up Comedy.

Терасата на галерия „Сердика“ ще бъде сцена за малките – в събота от 13.00 часа актьорите от театрална къща „Мариета и Марионета“ ще заведат децата в приказния свят на „Косе Босе“.

Неделният следобед ще бъде подгряван от една от най-нашумелите диджей двойки сред младите Jana&Bumboklaat, а в събота плочи ще пускат колегите им – Лагадинов & Божинов.

Човек, който умее да дава прегръдка, е добър човек

Тази мисъл принадлежи на руския писател Фьодор Достоевски. Тази година на 11 ноември отбелязохме 200 години от рождението му. По този повод Столичната библиотека е подредила в Мраморното си фоайе, на партера, документална изложба с негови ценни книги и албуми от фонда и колекциите си.

Ще видите най-старото оригинално издание във фонда й – „Братя Карамазови“ (Санкт-Петербург, 1895), българските преводи на „Престъпление и наказание“ (1913), „Унижените и оскърбените“ (1919), „Братя Карамазови“ (1920), „Мъртвият дом“ (1921), „Идиот“ (1921), „Бесове“ (1924), „Юноша“ (1927), „Бедни хора“ (1928), „Дневник на писателя“ (1928), „Повести и разкази“ (1928) до най-новите преводи на негови заглавия от периода 2000–2021 година.

Ще може да разгледате и луксозен албум с илюстрации от големия руски художник Иля Глазунов към цитирани текстове и портрети на героите на Достоевски. Най-интересните илюстрации от албума ще бъдат качени на сайта на библиотеката и ще могат да бъдат разгледани от почитателите на гениалния писател.

Да спасим света с Melba – фестивала на дизайна

На Достоевски дължим и завета: „Красотата ще спаси света“. Въодушевени от този призив, приканващ да създаваме все повече и повече красота около себе си, от 11-и до 21-и ноември можем да посетим някое от събитията по време на тазгодишния фестивал на дизайна „Мелба“.

През уикенда – от 14.00 часа до 18.00 часа може да видите най-доброто от българския дизайн, изложено в пространството KO-OP на бул. „Янко Сакъзов“ № 17.

В събота от 15.00 часа до 18.00 часа в Чешкия културен център дизайнери от Herrmann & Coufal ще ви покажат как може да си направите лампион. Входът е с билети на цена 50 лева. В неделя, от 11.00 часа до 19.00 часа, в изложбеното пространство на „Кърниградска“ № 1 дизайнерката Нева Балникова ще ви покаже как да си спретнете чанта или куфар от стар винил, използван при минали издания на фестивала Melba.

Добри към природата, да намалим използването на пластмасата

 

Едва ли сте очаквали, че класически музиканти ще се борят за намаляване на пластмасата чрез концерт. Може да го чуете тази неделя, 14 ноември, от 19.00 часа в „Зала България“. Става дума за струнния оркестър от млади музиканти Drop Down Community, които ще изсвирят цикъла „Петте елемента“ на филмовия композитор Иво Паунов. Петте елемента са въздух, огън, вода, земя и пластмаса, свързани в кръговрат, който води човечеството към унищожение.

Именно заради това от Drop Down Community са непримирими в борбата си за намаляване на пластмасата, задушаваща природата. Музикалният цикъл е съчетан и с пет видеоклипа, дело на режисьора Васил Къркеланов, представящи реални екологични проблеми.