Съботно-неделните предложения – джаз и фотография в „Града под тепетата“

Всяка картина е петно, в което художникът е влюбен. Това са думи на френския живописец-пейзажист и импресионист Алфред Сисле. Припомняме си го, защото в събота – на 30 октомври – отбелязваме 182-рия му рожден ден. По този повод е и първото ни предложение за приятно прекарване на уикенда.

Изложба „СЪМ“

Използвайте възможността в последния уикенд, преди изложбата „СЪМ“ да бъде закрита, да я разгледате в Зала № 3, в Дома на културата „Красно село“ в София. Интересното в нея е, че всяка картина на художничката Венета Гълъбова е рисувана, вдъхновена от различно стихотворение на поетесата Елица Мавродинова.

Из изложбата „СЪМ“ на Венета Гълъбова и Елица Мавродинова.

Платната и текстовете са обединени в поетично-визуалния албум с карти СЪМ. Проектът е създаден в пандемичната 2020 г. и за него художничката и поетесата са получили финансиране от Национален фонд „Култура“.

Пловдив джаз фестс двама носители на „Грами“

Ако пък искате да посветите уикенда си на музиката, не пропускайте „Пловдив джаз фест“. Той събира на едно място най-талантливите джаз артисти от българската и световна сцена, а тази година и двама носители на „Грами“.

В събота не пропускайте от 20.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ да чуете четирикратния носител на „Грами“ – един от най-забележителните барабанисти на съвременната джаз сцена и невероятен композитор Антонио Санчес. Роденият в Мексико изпълнител ще представи композиции от един от най-ярките си и неконвенционални албуми – Bad Hombre.

Антонио Санчес.

В него доминират съвременни изразни средства и електроника. Композициите му са изпълнени със социално-политически послания и са бунт и реакция срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп. В концерта ще вземе участие и съпругата на Санчес – певицата Тана Алекса. Нейният най-нов албум от 2020 г. – Ona (от хърватски – „Тя“) е вдъхновен от различни поколения жени, женски движения и мултикултурни истории на емигрантки.

В неделя, 31 октомври, от 20.00 часа, в рамките на финалния концерт не пропускайте виртуозното трио на американския джаз пианист Брад Мелдау. Миналата година (2020 г.) за тавата си Finding Gabriel той бе отличен с „Грами“ в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“. Той пристига в Пловдив в компанията на още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард, с които изнасят концерти из целия свят още от средата на 90-те години.

Брад Мелдау.

Брад Мелдау е създател и на музика за филми – негови парчета могат да бъдат чути в няколко филма, сред които „Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик и „Хотел за милион долара“ на Вим Вендерс. Негов е целият саундтрак към френския филм „Съпругата ми е актриса“ на режисьора Иван Атал.

По време на седмото поредно издание на „Пловдив джаз фест“ освен да се насладите на двамата носители на „Грами“, ще може да разгледате изложбата „Плакати за джаз“ във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“. Тя представя музиканти и концерти от различни точки на планетата, като плакатите са част от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат и са изключително разнообразни.

Павел Терзийски.

В събота (30 октомври), от 16.00 часа, в бар „Контрабас“, е творческата работилница на музиканта Павел Терзийски, посветена на различни вокални техники. Терзийски е един от най-известните неконвенционални вокалисти в България, който свързва естетиката си с джаза, бразилската боса нова и електронната музика.

В неделя (31 октомври), от 17.00 часа, в галерия „Джуркови“ ще бъде представена книгата „Чувствителният разказвач“ на нобеловия лауреат Олга Токарчук.

По време на „Пловдив джаз фест“ ще бъдат връчени и две награди за цялостен принос в джаза. Едната – на емблематичния радио и телевизионен водещ Тома Спространов. Неговото предаване „Любопитно петолиние“ звучи от 1967 г. и продължава и до днес да се излъчва по Радио „Пловдив“.

Тома Спространов.

Втората награда ще отиде при екипа на Jazz FM радио, което тази година отбелязва 20 години в ефир.

Всяка от вечерите на „Пловдив джаз фест“ ще завършва с традиционните джем сешъни в Bee Bop Café. Началният им час ще бъде от 21.30 часа.

„Сертификат за присъствие“ – темата на Фестивала „Международни фотографски срещи“ в Пловдив

Пловдив този уикенд освен с джаз феста със сигурност ще ви очарова и с фестивала си „Международни фотографски срещи“. Тази събота и неделя са последните дни, в които може да видите интересните изложби на български и чужди фотографи, разпръснати из няколко галерии в „Града под тепетата“ – в изложбенана зала „2019“ на Градската художествена галерия и в още две сгради на галерията – на ул. „Княз Александър I” № 15 и в Експозиция „Мексиканско изкуство” на ул. „Артин Гидиков” № 11.

Старият град също е проявил гостоприемство към фотографите – техни произведения могат да бъдат видени в Балабановата къща, в къща „Хиндлиян“ и в Данчовата къща.

Тази година, идеята на артистичния директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев е да се покажат изложби на два типа фотографи – на съвършената илюзия и на неизбежната реалност. Предизвикателството е, че и двете групи създават фотографиите си, имайки предвид една обща тема – „Сертификат на присъствие“.

Виолистът и композитор Ян Тегтмайер в Ямбол

В Ямбол също примамват ямболии и гости на града със звезда от чужбина. В неделя, 31 октомври, от 11.00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационния център „Безистен“ гост солист на концерт-матинето ще бъде виолистът и композиторът от Германия – Ян Тегтмайер.

Гост-диригент на неделния концерт-матине ще бъде Александър Бояджиев, който е завършил специалност „Пиано“ в Щутгарт, но кариерата му е свързана с дирижирането. Той вече е гостувал на концерти в Ямбол.

Бояджиев ще дирижира камерния оркестър „Дианополис“ – Ямбол с концертмайстор Красимира Султанова. Ямболската публика ще има възможност да чуе „Концерт за виола и оркестър“ и „Серенада за оркестър“, създадени от Ян Тегтмайер.

В програмата е включен и „Концерт в ре-минор за пиано и оркестър“, композиран от гения на барока – Йохан Себастиан Бах.