Съботно-неделните предложения – няколко класики в жанра

Тази събота – 22-ри януари, американският режисьор Джим Джармуш става на 69 години, а в неделя – на 23-ти, българската му колежка Адела Пеева – създателка на документални филми, вдига купон по случай рождения си ден.

В тяхна чест можете да си спретнете киномаратон с най-известните им филми.

Адела Пеева има над 30 документални филма, като най-известна става с „Чия е тази песен“. В него тя показва колко убедени са хората от различни балкански народи, че една популярна фолклорна мелодия, която тя им пуска да чуят, е именно тяхна.

Адела Пеева.

Друг неин интересен филм е „Кметът“, който тя създава съвместно с Антоний Дончев. Той е посветен на градоначалника инж. Иван Иванов (1934 – 1944), на когото дължим прокарването на рилския водопровод в София. Снима филм и за легендарния летец Димитър Списаревски, загинал на 27 години в първия си боен полет, унищожавайки американски бомбардировач, вече ударил София.

Джим Джармуш е една от големите звезди на независимото кино. Той става известен с втория си филм – „По-странно от рая“, който е посветен на двама младежи от Ню Йорк, пристрастени към хазарта. Лентата му носи наградата „Златна камера“ за дебют на кинофестивала в Кан през 1984 година.

Джим Дармуш.

Във филмите на Джармуш –  като например към „Мистериозният влак”, „Само любовниците остават живи“, „Патерсън“, винаги има нещо мистично или сюрреалистично. За да придаде подходяща атмосфера, избира специфична музика. Освен това във филмите му често участват музиканти като Том Уейтс, Иги Поп, както и режисьори като Роберто Бенини.

“Витоша зимен фест 2022”

Но ако желаете по-активен уикенд, не пропускайте в събота (22-ри януари) седмото издание на „Витоша зимен фест 2022“. Началото е в 10.00 часа, край хижа „Алеко“. Фестът е посветен на Световния ден на снега, а мотото му е „Открий, забавлявай се, изживей“.

По време на събитието ще има надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри, бой със снежни топки, конкурси за снежни фигури, търсене на съкровища в снега.

Официален световен дебют ще има нова дисциплина в колоезденето, наречена сноубайк. В нея ще участват, както български, така и чуждестранни колоездачи. Шоуто ще започне в 11.30 часа., със старт на плаца пред хижа „Алеко“. Трасето е с голяма денивелация и е дълго 800 метра, с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долната станция на бившия Романски лифт.

„Хензел и Гретел“ – опера за деца

Ако пък предпочитате класиката, предложението на Софийската опера и балет е тъкмо за вас. Става дума за операта за деца „Хензел и Гретел“ от Енгелберт Хъмпърдинк, която е поставяна на над 50 сцени в над 20 страни, но сега ще може да видите нейната българска интерпретация. Времето и мястото на срещата са известни – в съботния ден – от 11.00 часа, на сцената на Софийската опера и балет.

Режисьор на постановката е Красимир Цановски. Диригент е маестро Борис Спасов. Сценографията и костюмите са дело на Павлина Коцева-Ойстерхус, а хореографията – на Мария Луканова.

Прочутата приказка на братя Грим, която сякаш никога няма да стане безинтересна на децата, вълнува със своя фантастичен свят и извор на мъдрост.

Но независимо, че актьорите прекрасно познават сюжета, те споделят, че превъплъщенията им в „Хензел и Гретел“ далеч не са лесна задача – децата веднага разбират фалша и не прощават грешки. И загубиш ли веднъж вниманието им, повече не можеш да го върнеш, споделя вещицата, която е изпълнява от оперния певец Пламен Папазиков. , който ще изиграе вещицата. В ролята на Хензел пък е Росица Инджева.

 „Буратино“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“

 

Отново в съботния ден – от 11.30 часа може да гледате руската класическа приказка „Буратино“ на Алексей Толстой. Новата сценична адаптация е на Жени Пашова, която е и режисьор с асистент – Петър Пашов – Младши. Сценографията и куклите са дело на сценографа Димитър Димитров, а музиката е на Петко Манчев. Новата версия залага на забавната част – приключенията на палавия Буратино, но не забравя и поуките от нея.

„Слънчев лъч“ в Ателие 313

А за финал – откраднете си един допълнителен слънчев лъч за новата седмица! В неделя от 11.00 часа не пропускайте в Театър „Ателие 313“ в „Красна поля“ постановката за деца от Адриану Попеску „Слънчев лъч“. Драматургията е дело на Венера Нечкова-Фингарова, сценографията на Станислава Кръстева, композитор е Пламен Петков. В главните роли ще видите Деян Михайлов (Мишокът) и Ася Димитрова (Балерината).

Те са забравени на тавана и са оставени да „прашасват“ на спокойствие, без никой да се грижи за тях. Те обаче откриват един в друг приятелска подкрепа и се приемат с всичките си странности и недостатъци. Така преодоляват и най-големите си страхове и слънцето изгрява и в техния прашен таван.