Съботно-неделните предложения: Дуел с горещниците с хумор, бензин

На 17 юли преди 742 години, в Котленския проход, войските на Ивайло разбиват 10-хилядната византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.

Този подвиг си заслужава да се отбележи – не само защото Котленският проход е предизвикателство за съвременните българи – особено за шофьорите в зимни условия, но и защото зарежда с боен дух в най-горещите дни през годината. По време на горещниците не забравяйте разхладителните напитки и чувството си за хумор, за което е и първото ни съботно-неделно предложение.

Врачански хумор в Сити Марк Арт Център – София

Казват, че да си роден във Враца е тежка орисия – там дори и гарга не каца. Дали обаче всички врачани смятат така? За да получите отговор на този въпрос, не пропускайте авторския моноспектакъл на врачанина Димитър Живков. В Сити Марк Арт Център, в събота (17 юли, от 19.30 часа). Спектакълът се нарича „Живак“. Продуцент е Креди Арте.Актьорът Димитър Живков е и автор на пиесата, посветена на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Тя включа три разказа за три уникални човешки съдби, от които ще разберем как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди. Режисьор е Димитър Стефанов, музиката е на Мартин Каров, а сценографията е дело на третия Димитър (Димитър К. Димитров), отдал от творческите си атоми на „Живака“.

Актьори срещу поети в Театрална работилница „Сфумато“

В съботния ден (17 юли) от 19.00 часа няколко млади български актьори хвърлят предизвикателно ръкавица на свои връстници – поети. Сцената на дуела е в Театрална работилница „Сфумато“.

Инициативата „Актьори срещу поети“ е опасна битка, в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското й изпълнение като монолог. Публиката е тази, която ще реши изхода от своеобразната словесна схватка, а водещата Лилия Гелева само ще представя бойците. Тя ще го прави, пеейки. Литературната битка протича в три кръга. След края на рундовете и директните двубои публиката гласува за фаворита си.

Луда надпревара в Перник

През двата почивни дни ще имате възможност да се превърнете в герой на ваш си сериал „Бързи и яростни“. В Перник от 18.00 часа започва автомобилното шоу „Луда надпревара“.

Организаторите са подготвили сблъсък между германските марки BMW, Audi и Mercedes-Benz. Сили ще премерят и Ford и Opel. Френските Renault, Citroen и Peugeot ще излязат срещу италианските FIAT и Alfa Romeo.

Японските марки, пословично известни със своята надеждност, ще трябва да се докажат срещу германските, а след това срещу всички.

Предстои да видите атрактивно каране на мотори (стънт шоу), както и джип – чудовище, който ще премине през различни автомобили като през кашкавал. Ще бъдат изградени невероятно сложни препятствия, през които само участниците, притежаващи хъс за победа, ще успеят да преминат.

Из терена ще хвърчат кросови мотори и „Монстър“ машини. Зад воланите на собственоръчно направените автомобили на „Луда надпревара“ ще седнат известни личности от шоубизнеса, смели красавици и професионални автомобилни състезатели.

Риалити шоуто е без нагласен финал, с много емоции и адреналин.

Lotus Sofia AUTO-KART Championship 2021, R6 в „Красна Поляна“

А ако не ви се ходи чак в Перник, в събота може да участвате в състезанието по картинг на пистата в „Красна поляна“. То носи сложното заглавие Lotus Sofia AUTO-KART Championship 2021, R6. Записването е от 10.00 часа, половин час по-късно ще се тегли жребий кой къде и как ще се състезава. От 11.00 часа са свободните тренировки, а в 16.00 часа победителите ще отворят шампанското.

REBEL REBEL в „Маймунарника“

В клуб „Маймунарника“ през двата почивни дни очаквайте осем банди от актуалната алтернативна музикална вълна да ви разбунтуват с възгласа REBEL REBEL.

Организаторите ни уверяват, че няма да останем разочаровани – групите ALI, Me And My Devil, No More Many More, NiB: Now in Bulgaria, Stop the Schizo, Jin Monic, Lek City Case и американците TROPE доминирали в последно време в българския радиоефир, а освен това били представени и във френски радиостанции.

Дали там са ги харесали, тепърва ще разберем. По-интересното обаче е дали тези бунтари, пеещи за особеното революционно състояние на чистия дух, за бунта в мислите и музиката, за простора в съзнанието, за откровеното приятелство на свободните артисти, за смелостта да бъдеш това, което си, без поза и очаквания, ще спечелят сърцата и на редовните посетители на „Маймунарника“.

Алея на занаятите „Горешляци“ в Банкя

В неделя, 18 юли, от 10.00 часа до 18.00 часа, в пешеходната зона край парка „Ротонда“ в Банкя софийската Регионална занаятчийска камара ви е подготвила „Алея на занаятите“.

Гостите на курорта ще имат възможност да си купят накити от полимерна глина, мъниста, художествено стъкло, кожени изделия, везани сувенири, дървени съдове и играчки, предмети за бита, градинска и традиционна керамика, народни ризи и носии, гайтани, рисувани шалове. А ако горещината е непоносима, спокойно могат да се разхладят на сянка в парка, след като преди това си купят сладолед в огромно дървено хаванче.