Rolls Royce Hyperion – Колата на шефа

Дизайнерското студио Carrozzeria Pininfarina е световно известно с проектирането и изработването на елегантни каросерии за луксозни и спортни автомобили.

То е дало на света едни от най-добре изглеждащите коли на всички времена като Alfa Romeo 8C 2300 (1933), Chevrolet Corvair Super Spyder Coupé (1963), Ferrari Testarossa (1984), Ferrari 599 GTB Fiorano и Maserati Quattroporte.

Уникалният Rolls-Royce Hyperion също е проектиран от италианците и сега се предлага за продажба за трети път, в рамките на по-малко от четири години. След като попадна в списъка на Jameslist.com през 2009-а. с цена от 4.5 милиона долара, а през 2011-а намери новия си собственик в Дубай през, сега единственият по рода си екземпляр, показан за пръв път по време на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч, е обявен за продан, като този път цената му е малко по-ниска. Автокъщата Alain Class Motors иска за него 2 933 000 долара. Базиран на Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe, Hyperion е поръчан от британския автомобилен колекционер Роланд Хол. Колата е проектирана от Джейсън Кастриота, който е създал за коли като Ferrari P4/5, Maserati GranTurismo, SSC Tuatara и Bertone Mantide. Задните седалки са премахнати, за да се освободи 400 мм пространство, а каросерията е изработена от въглеродни влакна. Hyperion е с атмосферен 6.75-литров V12 двигател, генериращ 460 к.с. и 720 Нм, и куплиран с 6-степенна автоматична трансмисия.