Rolls-Royce Dawn 2019 Black Badge Edition – перлата на автомобилите

Rolls-Royce е може би най-известната луксозна марка за автомобили в света. Всичко започва, когато Чарлз Ролс и Хенри Ройс се събират в началото на 1900 г., за да разработят една нова визия за превъзходно инженерство. Целта им e да създадат най-добрият автомобил на света.

 

В резултат двамата не само успяват да постигнат неповторим дизайн, но влиянието им продлъжава да се усеща в автомобилите, които Rolls-Royce произвежда и до днес. Става дума за нещо повече от готино купе с дропхед, говорим за величествена машина, която ви връща назад във времето и напомня какво означава истинското качество.

Rolls-Royce Down е превозно средство с изключителна елегантност и мащабен обем. На практика автомобилът излъчва усещане за свобода, което стимулира сетивата. Докато други производители прибягват до скучни табели с просто букви или цифри, Rolls-Royce вкарва мисъл и креативност в табелката с медальона. Той разпалва въображението, когато човек мисли за „зората“ (както се казва моделът) – това е ново начало, време да се отпуснете и да се насладите на интензивната красота на сутринта. За съжаление в света са останали малко коли, които работят с V12 двигател. Резултатът е несравнимо ниво на плавно подаване на енергия при ускорение на всяка скорост. Това личи от значката Black Badge Edition с 6.6-литровият двуциркулен V12 двигател, който е настроен да произвежда при необходимост допълнителна мощност и зашеметяваща тяга. При натискане на газта задействате 600 конски сили и 620 нютон метра въртящ момент. Това означава до 100км/ч. безпроблемно за време от 4.4 секунди – впечатляващо постижение за 5200-килограмова кола.

Освен това, 8-степенната трансмисия на ZF получава подобрения, кормилната рейка e ускорена за допълнителна обратна връзка и по-бърза реакция, а новоразработените спирачки с увеличение на диаметъра на диска с 1 инч са част от пакета на Black Badge. „Зората“ наистина няма база за сравнение, нивото на мощност е достъпно в целия диапазон на педала за газта, а невероятното се случва когато решите да извикате 100% от мощността – тогава заспалото 5200-килограмово чудовище бива изтласкано напред със силата на 600 к.с -наистина много специално изживяване. Марката Rolls-Royce е известна и с разкошното си изпълнение на интериори и „Зората“ не прави изключение. Използвани са традиционни дизайнерски решения, но предвид спортния характер на “Черната Значка“ са използвани повече  въглеродни влакна, червени циферблати за бързо набиране и алуминиеви орнаменти в синьо. На шофьорското място, се чувствате така, сякаш сте на път да подкарате кораб, взирайки се в дългия капак с големия класически волан на Rolls-Royce пред вас. Нивото на качество и изработка се съпоставя само с други продукти на Rolls-Royce, а компанията успява да съчетае перфектно съвременните технологии, като същевременно запазва класовата същност на стайлинга на Rolls-Royce.

Въпреки че има много опити да се имитира величието на Rolls-Royce, „Зората“ идеално го капсулира от пръв поглед. Той е върхът на стилните купета на днешния пазар. От компанията споделят: „Шофирането му е все едно да гледате Ван Гог, винаги ще помните съвършенството му, тъй като, то завинаги ще остане в паметта ви.“

Базовата цена на автомобилът започва от 350 000 долара, като топ версията ще скочи на над половин милион долара за бройка.