Робърт Ъруин – гордостта на татко

Робърт Ъруин – синът на прочутия австралийски зоолог и телевизионна звезда Стив Ъруин пое по стъпките на баща си, макар и по малко по-различна пътека. Ето за какво иде реч:

 

Едва ли има човек, загрижен за животинките на земята, който да не е чувал името Стив Ъруин – Ловецът на крокодили, прочул се с научнопопулярните си филми за различни видове в дивата природа. На австралиеца определено не му липсваше смелост и жажда за адреналин – виждали сме снимките му с отровни змии, прегръдките с крокодили и целувките с коали. Както живееше екстремно, така завърши и земния си път.

Стив Ъруин с алигатор.

Стив Ъруин загина на 4-ти септември 2006 г., когато при гмуркане, докато правеше снимки в района на Големия бариерен риф, го убоде скат в зоната около сърцето с отровния шип на опашката си.

Но въпреки загубата на любящия и всеотдаен баща и съпруг, членовете на семейството му, в чиито вени също тече любов към природата, продължават и днес завета му.

Отляво: Робърт, Тери, Стив и Бини, отдясно: порасналите Робърт и Бини с майка си.

Докато голямата дъщеря Бини (р. 1998) се изявява като танцьорка, певица, телевизионна водеща, актриса и природозащитничка, то брат ѝ Робърт (р. 2003) се насочи към фотолова (това е не само практиката да се заснемат редки животински видове, но и като цяло да се правят фотографии сред природата.) Затова няма нищо учудващо, че преди броени дни Робърт получи „Годишната награда за фотограф на дивата природа според избора на публиката“ (Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award).

Седемнадесетгодишният австралиец я заслужи заради уникалната си фотография, наречена Bushfire, заснета миналата година по време на опустошителните пожари, обхванали половин Австралия. Кадърът, осигурил победата му, е заснет с дрон близо до семейния резерват в щата Куинсланд. На него ясно се вижда как страшните пламъци разделят незасегнатата от огнената стихия флора от вече унищожената.

Печелившата фотография на Робърт Ъруин.

Робърт споделя пред Алисън Грум от Природонаучния музей в Лондон, че бил на къмпинг, когато усетил миризмата на дим: „Батерията на дрона ми имаше само няколко минути живот, затова, когато пристигнах на мястото, веднага вдигнах дрона над гъстия дим и снимах момента.“

Според информация на официалния уебсайт на организаторите на конкурса, връчващ фотографската награда, мястото на снимката е „дом на над 30 екосистеми и много застрашени животински видове“.

Ужасяващ кадър на бягащо от огнената стихия кенгуру.

Да припомним, че огнената стихия се развихри през есента на 2019 г. и бе овладяна едва в началото на 2020 година. Тя отне живота на 25 души, изпепели над 103 млн. декара земя, а броят на загиналите диви животни бе повече от милиард. В борбата с природното бедствие бяха събрани около 75 млн. долара – инициатива, за която списание Banker Special вече писа – https://special.bg/avstraliyskite-miliarderi-dariha-75-mln-dolara-za-borba-s-ognenata-stihiya-sled-kritika-na-izvestna-aktrisa/ .