Австралийските милиардери дариха 75 млн. долара за борба с огнената стихия след критика на известна актриса

Докато потребителите на Facebook събраха 34 млн. долара за справяне с разрушителните горски пожари в Австралия, най-заможните бизнесмени в страната дариха само два пъти повече. Някои отвориха портфейлите си едва след като известна актриса ги разкритикува жестоко в социалните мрежи.

 

От началото на горските пожари в Австралия през ноември 2019-а милиони хора са дарили пари за борба с природните бедствия. Най-голямата кампания за набиране на средства в историята се проведе във Facebook – над 1.2 млн. души събраха 34 млн. долара. Инициаторът на тази кампания, австралийската комедийна актриса Селест Барбър, забеляза, че най-богатите хора в страната изглежда не са сред ранните донори. Затова призова в Twitter най-богатите си сънародници да участват в кампанията припомняйки, че след пожара в парижката „Нотр Дам“ най-известните френски милиардери и корпорации бързо събраха 670 млн. долара дарения.

„Ей, милиардери, много е лошо, че „Нотр Дам“ изгоря. Разбирам. Умножете това по трилион и ще разберете какво се случва в Австралия “, написа тя. – Не се срамувайте и ни дайте няколко милиона. За вас не е толкова трудно“.
Нещо повече – Барбър се обърна лично към Джина Райнхарт, собственик на австралийската компания за желязна руда Hancock Prospecting и най-богатият милиардер в Австралия. Състоянието ѝ се оценява на приблизително 15 млрд. долара. „ Хайде, Джина Райнхарт, къде по дяволите си всичките ти пари? Ако сега почиваш със семейството си на Хаваите, ще бъда ужасно зла „.
Призивите на Барбър не останаха незабелязани в австралийския клуб на милиардерите. Райнхарт незабавно даде официално изявление пред австралийските медии, от което стана ясно, че е отделила за борбата с пожарите сума, чийто размер не се разгласява и че „предпочита да прави дарения без много публичност“.

След туита на актрисата фондацията, създадена от австралийския милиардер Пол Рамзи, обеща да преведе 21 млн. долара на организации в общността, които се борят с пожарите и възстановяват територии опустошени от огнената стихия. Рамзи, който оглавяваше медицинската империя Ramsay Health, почина през 2014 г. и завеща на фонда по-голямата част от богатството си от 3.2 млрд. долара.

Жестът бе последван от най-голямото дарение до момента – Minderoo Foundation на австралийския минен магнат Андрю Форест обеща да преведе 48 млн. долара за борбата с пожарите. От тази сума се планира да бъдат изразходвани приблизително 7 млн. долара за заплати на специалисти-доброволци, 7 млн. долара са за незабавно възстановяване от пожарите, а останалите ще бъдат използвани за разработване на дългосрочен план за увеличаване на устойчивостта на Австралия към опустошителните огнени стихии.

Общо австралийските милиардери и фондове, свързани с покойни милиардери, дариха или обещаха да дарят над 75 млн. долара.