Рекордно награждаваният „Шибил“ с онлайн премиера

Тази вечер (10 юни, от 19.00 часа) е безплатната онлайн премиера https://1stclapper.com/projects/shibil/ на филма „Шибил“ на младия режисьор Никола Бозаджиев, който е адаптирал едноименния разказ на Йордан Йовков. Ето повече подробности около този рекордно награждаван филм – със 136 награди в 49 страни от 6 континента.

 

Филмът „Шибил“ е създаден по пилотен проект на фондация „Първа клапа“, която има за цел да реализира дебюти в творчески сфери като киното. Както този проект, така и следващите, следват принципа „учене, чрез правене“.

Никола Бозаджиев с Панайот Мускатерски (Шибил).

„Шибил“ ще има своята открита национална премиера едновременно в онлайн платформи и в избрани кина в цялата страна, тъй като това е мисията на „Първа клапа“ – да направят филма максимално достъпен за всеки българин. Освен това по този начин от „Първа клапа“ искат да популяризират каузата си – да подпомогнат посветилите се на киноизкуството да дебютират млади и да създават стойностни филми. Те дават възможност на зрителите, харесали филма, да изпратят дарителски  SMS или да направят дарение през друг техен канал, с цел да дадат шанс младите творци да „ударят своята първа клапа“ на своите първи български шедьоври

Екипът

Съмишленици на режисьора и сценариста Никола Бозаджиев са операторът Стефан Врачев (с 14 награди за работата си по филма), авторът на музиката – Георги Стрезов (също с 14 награди) , монтажистът – Йосиф Кокончев (с 3 награди), художникът и сценографът Мартин Иванов (с 6 награди), костюмографът Пепа Иванова (с 5 награди).

Главните роли са поверени на Панайот Мускатерски (Шибил), спечелил три награди за най-добра мъжка роля, и на Десислава Вулева (Рада), отличена с пет награди за най-добра женска роля. В ролята на Велико кехая ще видим Тодор Близнаков. За сценария си Бозаджиев е спечелил пет награди, за режисьорската си работа – общо 15, сред които тези на престижни филмови фестивали като Tagore International Film Festival, Wallachia International Film Festival и Falcon International Film Festival.

Сюжетът 

Никола Бозаждиев с Десислава Вулева (Рада).

Историята е за невъзможната любов, видяна през очите на коня на главния герой. Сюжетът се развива през втората половина на XIX век. Централната османска власт е отслабена, на територията на България царят размирици, грабежи и безчинства. За местния разбойник Шибил се разказват легенди. За главата му е обявена награда, а той, не само че не се притеснява от това, а пленява сърцето на Рада – дъщерята на богатия търговец Велико кехая. Той, от своя страна, за да засвидетелства подкрепата си към османската власт, решава да използва собствената си дъщеря Рада, за да я превърне в примамка за Шибил и да спечели наградата.