Какво се случва със „Златната ябълка“ – първият български амбициозен анимационен проект?

Световната здравна криза не подмина амбициозното намерение за създаване на първия български анимационен сериал в стилистиката на Cartoon Network. През 2016 г. българското студио „Змей“ започва работа по идеята си да създаде български анимационен сериал, вдъхновен от българския фолклор, легенди и обичаи. Целта му е не само да запознае най-малките ни сънародници с тях, но и феновете на анимацията от много други държави по света. Шест години по-късно ето какво знаем за „Златната ябълка“.

 

Вихра иска да разчупи закостенелите традиции на града си, като събужда векове магически фолклор, който се оказва изненадващо вдъхновяващ и светъл, но и опасно тъмен.“ – гласи синопсисът на детския анимационен сериал на официалния уебсайт на „Златната ябълка“.

Сюжет

От ляво надясно: Тина-Пакостина, Бран, Влад и Вихра.

Действието се развива в планинския град Кукерово, където се запознаваме с главните герои Вихра, Бран, Влад и Тина-Пакостина. Вихра е дъщеря на кметицата на Хан – съседен на Кукерово град, и на Вулкан Змей – лидерът на духовете. Бран и Влад са братя (по-големият от тях е Бран, макар и по-дребен на ръст) и се обучават на кукерския занаят, за да отбраняват дома си от зли духове и сили, а Тина-Пакостина, както гласи името ѝ, е палава и любопитна 15-годишна самодива, която е не само душата на компанията, но и най-добрата приятелка на Вихра. Четиримата другари заедно се отправят на най-различни приключения и разкриват множество тайни. Заветната им цел е да намерят прочутата Златна ябълка – митичен плод, който изпълнява желания и се появява само веднъж на 100 години.

Идея

Амбицията е анимационният сериал да бъде с 13 епизода от по 26 минути и да е озвучен и на български, и на английски език. Концепцията е „Златната ябълка“ да представя богатия ни български фолклор, използвайки стилистиката на емблематичните анимации на Cartoon Network. От инициирането на проекта през 2016 г., въпреки немалкото проблеми, свързани с намирането на финансиране с държавни средства, от „Змей“ са създали няколко късометражни филми от вселената на „Златната ябълка“, издали са книги, организирали са турнета и безброй презентации. Така проектът най-сетне успява да събере над 45 хил. последователи в социалните мрежи (както от България, така и от други страни).

Творчески екип

Скица на някои от персонажите на „Златната ябълка“.

Сценарият на „Златната ябълка“ е дело на Димитър Петров, който е и неин режисьор, и на Ирена Първанова. За музиката „отговаря“ Георги Стрезов. В ролите ще чуем гласовете на Поли Генова, Милица Гладнишка, Момчил Степанов, Живко Джуранов, Явор Караиванов, Стоян Цветков, Елисавета Господинова и Атанас Сребрев.

Актуален статус

Анимацията може да се похвали с наистина превъзходни рисунки.

Икономическата и здравната криза, причинени от COVID-19, се отразиха върху реализирането на анимационния сериал. Но авторите на идеята са щастливи, че вече повече от година проектът е френско-българска копродукция в напреднал етап на преговори за реализация. Става дума за френската компания Dandelooo, която се присъединява към „Златната ябълка“, ставайки негов официален мажоритарен копродуцент, осигуряващ допълнително финансиране, за да продължи по-нататъшното разработване на идеята. Очаква се в най-скоро време да можем да видим финалния продукт или на екраните на нашите телевизори, или на тези на нашите компютри, смартфони и таблети.

Студио „Змей“

Няколко думи и за студио „Змей“. То е основано през 2016-а и негови водещи фигури са Димитър Петров – главен изпълнителен директор и ръководител на проектирането и развитието, Станислав Цветков – ръководител на анимацията, Яна Милошева – ръководител на комуникациите и операциите, и Момчил Степанов – консултант по дублажа.

До този момент компанията може да се похвали с над 20 сериозни реализирани проекта и 51 хил. фена по целия свят. Част от заглавията, върху които са работили, включват френската анимация Moi, Elvis, канадската Rescue Heroes, книгата „Приказка за долната земя“ на Ирена Първанова и новите епизоди на популярния съветски детски анимационен сериал „Простоквашино“.

Полезни връзки

Карта на света на „Златната ябълка“.

За повече подробности може да следите официалната страница на студио „Змей“ – https://studiozmei.com/ ; официалната страница на студио „Змей“ във Facebook – https://www.facebook.com/goldenappleseries/ ; официалния трейлър на „Златната ябълка“ – https://www.youtube.com/watch?v=gb1a78dyWrM  .

Не е за пропускане и късометражният филм „Легендата за първия кукер“ от света на „Златната ябълка“ – https://www.youtube.com/watch?v=VgZya3xe2zk .