Разкош и черни диаманти: култовата бижутерска къща De Grisogono обяви фалит

Всички, които следят светския живот в света от началото на 2000-те, асоциират името на Фаваз Груоси с разкошните украшения на най-известните и в класическия смисъл на „луксозни“ жени.На тях италианският бижутер продваше готови мечти.

 

Фаваз Груоси с Ирина Шейк.

Кариерата на Груоси започва поради необходимост, а не поради непреодолимо желание да се занимава с бижута. Младият мъж е роден в Бейрут, но на 10-годишна възраст се премества във Флоренция, на 17 вече е женен, а на 18 става баща. Самият той многократно е отбелязвал, че случайно е отишъл да работи като продавач в близък магазин за бижута. Но само две години по-късно професионалните му постижения позволяват бързо да получи повишение и  да се премести в Лондон. След няколко години във Великобритания, Фаваз приема предложението на американския бижутерски бранд Harry Winston, да стане негов официален представител в Саудитска Арабия. В края на 70-те години заможните граждани на Близкия Изток, които току-що са започнали  да разработват нефтени находища, са и невероятно богати според мерките на  останалия свят. Това на свой ред означава, че за Груоси няма кой знае колко работа. Не е нужно да убеждава клиентите си да купуват,  достатъчно е само да им покаже каталога и да изчака избора им.

След това той получава мястото на VIP-мениджър в Bulgari, където в продължение на седем години има специални права – Фаваз притежава уникалната привилегия да избира онези, с които иска да работи. Той изоставя легендарната марка планирайки да създаде собствена компания за бижута. В средата на 90-те години на ХХ в. De Grisogono  успява да се открои от общия поток благодарение на убеждението на Груоси, че популярният тогава минимализъм не се съчетава с любовта към живота. За основен пробив на марката все още се приема колекцията с черни диаманти, считани по-рано почти рециклируеми (и продавани на по-ниски цени). С леката ръка на Фаваз Груоси и неговите масивни бижута цената на този камък се увеличи 20 пъти.

До последните години от съществуването си за De Grisogono е обичайно да организира шумни партита в любимите места на богатите и прочутите като Кан и Монако. По време на филмовия фестивал в Кан, брандът организираше купон с най-известните модели, актриси и певици в петзвездния Hotel du Cap-Eden-Roc . За De Grisogono, чийто основен мотив е да отразява самата същност на епикурейството, големите празници с коктейли и лъскави рокли са задължително условие. През 2017-а в интервю за един от новинарските портали Фаваз заяви: „Партитата са ДНК на нашата компания. Стараем се да организираме невероятни вечери за нашите най-добри клиенти. Хората пристигат със самолетите си за нашите събития буквално от цял ​​свят. “

Експертите свързват прекратяването на работата компанията със скандала около държателите на контролния пакет акции на De Grisogno – държавната диамантена компания на Ангола и Синдик Доколо, съпруг на дъщерята на бившия президент на страната. Неотдавна в публичното пространство се появиха документи, потвърждаващи, че държавният заем, взет за закупуване на бижутерската марка, ще струва на страната няколко милиона долара.

Всичко това се разрази въз основа на обвиненията срещу Изабел душ Сантуш, известна като най-богатата жена в Африка, в личното обогатяване чрез участие в корупционни схеми, докато баща й беше президент на Ангола. Жозе Едуарду душ Сантуш управляваше страната в продължение на 38 години. А 12 месеца преди да напусне президентството постави Изабел начело на държавната петролна корпорация Sonangol. Сега прокурорите възнамеряват да изземат от 46-годишната милиардерка и нейните партньори сумата на нейния предполагаем дълг към държавата в размер на 1 млрд. долара. Договорът за покупка на De Grisogno е сключен през 2012 година.