Джим Кери: Приключих с политическите карикатури

Дали в знак на солидарност към българския карикатурист Валдес Радев, напуснал „по взаимно съгласие“ Нова телевизия, но комикът Джим Кери обяви, че вече е приключил с политическите карикатури.

 

Бъдещите му творчески планове вече са свързани с рисуване на манго.

„Политиците и големите играчи, обвързани с корпоративни интереси, масово ни лъжат, че ако не си съгласен с тях, значи ги мразиш – това изобщо не е вярно“, каза Кери пред Yahoo Entertainment в интервю, свързано с последния филм, в който комикът участва в ролята на злия д-р Роботник – „Таралежът Соник“.

Джим Кери призна още: „Факт е, че имаше период в живота ми, когато просто исках да бъда фар, който предупреждава: Хей, стойте далеч от скалите. Вие сте се насочили към тях! И в момента все още се носим към зъберите, но според мен, който е трябвало, е разбрал посланието ми. Няма нужда повече да се повтарям“.

Актьорът обясни, че се чувства затънал в света на вторичното –  на онлайн коментарите върху коментарите и това странно политическо говорене го отдалечава от истинската му цел –  да насърчи хората да бъдат добри граждани и да упражняват правото си на глас.

Джим Кери предположи, че намеренията, с които е рисувал, са били разбирани погрешно.

„Това, което искам да кажа на хората е, че никога не съм бил воден от чувство на омраза – мога да седна с всекиго на една маса, да си говорим, да ядем заедно един хляб. Обичам хората. Но тъй като постоянно ни се втълпява, че ако изразиш несъгласие с някого, значи го мразиш, просто преставам да се занимавам с това“, отсече актьорът, който до скоро редовно публикуваше в „Туитър“ свои карикатури. Те не останаха незабелязани и някои от тях бяха изложени в галерията за съвременно изкуство Maccarone в Лос Анджелис.

А за мангото, което оттук нататък Джим Кери ще рисува, той вдъхновено разказа:

„Като обсебен съм от този плод на боговете… Мангото символизира изобилието и сладостта на даровете на Вселената. Така че няма как да остана равнодушен към него“.

Припомняме, че Кери започна да споделя карикатурите си в „Туитър“ около президентските избори през 2016 година. В рамките на една година почти всяка седмица в профила му се появяваха нови рисунки на фигури като републиканеца Рой Мур, говорителката на Белия дом Сара Сандърс и на Робърт Мюлер – бившият специален прокурор, разследващ руската намеса в американските президентски избори.  Сред едни от най-фрапиращите му карикатури бяха тези на републиканката Кей Айви, изобразена като фетус, на Джефри Епщайн като Създанието на черната лагуна и на консервативния радио и телевизонен водещ Шон Ханити като ламантин.

Произведенията на Кери не се радват на еднозначна оценка. Джонатан Джоунс от „Гардиън“ го нарече „удивително лош художник, който вреди на аматьорите в бранша“. От друга страна критикът Джери Салц категорично го определи като „художник“ и го сравни с американския илюстратор Робърт Кръмб, който е известен и у нас. Кръбм прави серия от карикатури „Културата в България в 13 илюстрации“, докато пътува из страната ни през 1964 година.