Прекомерните филъри вече не са на мода

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 71 на списание “Banker Special”. Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. „хартия“, ви предлагаме мил спомен – най-интересните ни гости през годината. Една от тях е д-р Петрана Каляшева, „Лекар на годината 2022“.

Д-р Каляшева, какво е да си естетичен дерматолог?
– Отговорност, прецизност, усет за естетика – това е само част от работата ми на естетичен дерматолог. Обичам професията си. Тя ми доставя удоволствие, изпитвам удовлетворение и затова съм й толкова отдадена. Именно тази отдаденост ми дава още по-ясната представа колко отговорна е професията и колко рискове крие, които, за съжаление, в последно време сякаш остават в сянка и биват пренебрегвани.

Да си естетичен дерматолог е обвързано с комуникация с хора с различни желания и възприятия за красиво, които да умееш да пресъздаваш.

Изисква се да имаш подход към пациента, защото, както казах, хората са различни, а отношението лекар-пациент има ключово значение за положителния резултат. За мен да си естетичен дерматолог е отговорност и вдъхновение в едно.

Кои са актуалните тенденции в естетичната дерматология?
– Тенденциите безспорно се изменят, и то драстично.
През последните 5-6 години се наблюдава промяна в критериите за така популярното моделиране на устни. Прекомерното инжектиране на филъри остана назад във времето. Сега се залага на естествено, незабележимо поддържане на визията. В световен план в естетичната медицина все повече се говори за превенцията срещу остаряването.

Грижите за външния вид трябва да започнат, преди проблемите да се задълбочат. Както обичам да казвам, това са „инвестиции за бъдещето“. Примери за такива процедуриса инжектирането на скинбустери и апаратните процедури, които видимо забавят процеса на остаряването.

Кои са най-търсените услуги, които предлагате?
– Моделирането на устните е все още най-търсената услуга. Намалява тенденцията за обем в скулите. За сметка на това в последно време забелязвам зачестяване на интереса към поставянето на ботокс. До скоро за обществото беше известно само едно от неговите предназначения – стопиране на мимиките в горната част на лицето. Това, което повечето хора не знаят, е какъв е ефектът от поставянето му в дъвкателните мускули.

Макар да не се замислят, много хора имат проблем със стискането на зъби, в резултат на което челюстта им се разширява. Инжектирането на боток в дъвкателните мускули не само че предпазва зъбите, но и видимо стеснява челюстта, затова е сред все по-търсените процедури.

Не на последно място по търсене са скинбустерите – вещества, изградени на базата на хиалуроновата киселина, които се инжектират в кожата на лицето, шията, деколтето и ръцете. Тяхната цел е да поддържат кожата стегната, хидратирана и сияйна, без да набавят обеми.

Споменахте за разликата между „симетрия“ и „критериите за красота“ – каква е тя според Вас?

– Хората често бъркат „симетрията“ с „критериите за красота“. За мен критериите за красота са всеобщите схващания, които невинаги трябва да бъдат спазени, за да бъде един човек смятан за красив. Обществото ги налага, за да му бъде по-лесно да се обоснове дали нещо е красиво или не, т.е. определя се спрямо това дали отговаря на тези критерии.

Това не означава, че те са винаги правилоопределящи и че няма изключения. За разлика от тях симетрията е индивидуалното разглеждане, онова, при което критериите за красиво са нашите собствени черти и се стремим към техния синхрон, т.е. постигането на симетрия. С други думи, критериите за красота са всеобщ шаблон, който трябва да бъде пречупен през призмата на индивидуалната симетрия на всеки човек.

През изминалия месец Ви отличиха с наградата „Естетична медицина – идентичност“. Какъв е Вашият личен почерк?
– Посетила съм едни от най-сериозните обучения и практики в цял свят. На тях имах възможност да подбера онези техники и подходи, които най-много подхождат на моя усет за естетика. За съжаление рядко се обръща внимание на факта, че естетичният дерматолог има важната, отговорна задача не само да пази здравето на пациента, но и да има развит усет за красивото, естетичното.

Той трябва да има „набито око“ дори за най-малките детайли. Както казах, търсим индивидуалната симетрия на лицто, но трябва да имаме поглед за това ка да я постигнем правилно. Бихте се изненадали колко различен план на лицето ще ви предложат двама различни лекари спрямо това по какъв начин са развили преценката си за постигане на красиво.

Моят личен почерк се определя от нялколко неща, едно от които е преценката ми за краен резлутат, а именно усетът и техниките за естествено поддържане, при което са спазени пропорциите и линиите на лицето. Другите са свързани с отношението ми към пациентите и принципите ми.

Каква е формулата на успеха Ви и кои са принципите, които винаги следвате в професията Ви?
– Основният принцип е да не прекрачвам принципите си. Практикувам професията си вече над 25 години и за мен тази максима никога не се е променяла. Държа на високото качество и за мен всеки, който ме е избрал за свой лекар, заслужава най-доброто.

Не правя компромис нито с качеството на продуктите, които използвам, нито с това на работата ми и отношението ми към пациентите. Личното отношение и отдаденост са в основата на моята работа.

Както казвам на своите пациенти – аз съм преди всичко лекар и тяхното здраве е мой приоритет! Осъзнавам отговорността, която нося за здравето им, включително и това да знам кога да кажа „не“ на желанията им. Независимо дали ще откажа на пациента заради крехката му възраст, защото няма нужда от процедурата, или защото няма да постигнем красив или желан резултат, аз знам, че съм взела най-правилното решение за него.

В кои случаи отказвате процедури?
– Отказвам процедури ежедневно и многократно. Естетичните процедури имат за цел да подобрят физическото състояние на човека, а оттам и да му донесат търсената вътрешна удовлетвореност.

Ако пациентът изпитва страх, той не трябва да се подлага на процедури и в такива случаи отказвам от гледна точка на безопасност. Аз винаги съм искрена с пациентите си и им казвам какво бихме могли да постигнем като резултат. Има случаи, при които пациентите са закъснели със започването на процедурите или имат свръхочаквания – в такива случаи съветвам да се потърси друго решение, с което да се постигне търсената удовлетвореност.

При някои пациенти пък желаният ефект се разминава с границите на естетичното и красивото.

В такива случаи обяснявам къде бихме сбъркали и защо отказвам да правим процедурата. За съжаление не липсват и случаите, при които млади момичета, дори под 18-годишна възраст, идват за естетична манипулация, от която нямат нужда. В такива случаи съм повече от категорична с отказа – това за мен са все още деца.

Печелили сте много отличия, включително и „Лекар на годината 2022“. Кой е най-ценният приз за Вас?
Наградите са отражението, последствията от успешното развитие на човека. Тези отличия нямаше да бъдат факт, ако през годините не спазвах своите принципи, а именно най-важното да бъде здравето и удовлетворението на пациента. За мен оправдаването на очакванията на тези, които са ми се доверили като лекар, е най-голямата награда.

Не е лесно, защото това е комплексна задача – трябва да умееш да предразположиш пациента, да разбереш неговите очаквания, да имаш правилната преценка за търсения резултат и, разбира се, знанията, опита и уменията, за да го постигнеш. Когато той си тръгне с широка усмивка, тогава знаеш, че си получил най-голямата награда за старанието и отдадеността ти.

Коя е д-р Петрана Каляшева
Д-р Петрана Калушяве а е дерматолог-венеролог с надй 25-годишна практика. Участва в много национални и международни форуми и конгреси, които изграждат уменията й, а спазването на принципите е нейна запазена марка.

Това са само част от причините да е сред най-предпочитаните естетични дерматолози в България. Практикува професията си в частния си медицински център, където се предлага богат избор от висококачествени услуги в сферата на естетичната медицина, дерматологията, венерологията, лазерните процедури и медицинската козметика.

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов