Поздрави за „отличниците“ на Световния ден на околната среда

Пети юни е обявен за Световен ден на околната среда. Вероятно някои от вас са го отбелязали, засаждайки дръвче, други – купувайки си саксия с растението „Свекървин език“, по-известно като сансевиериа, което пречиства въздуха, а трети – са почистили градинката пред блока.

За всички тях са нашите музикални поздрави:

Pearl Jam – Do the Evolution (1998)

Американската гръндж група Pearl Jam имат немалко рок парчета, посветени на някаква социална кауза. В „Направи еволюцията“ вокалистът и китаристът Еди Ведър пее, че той е първият бозайник, който носи панталони и може да прави всичко, каквото си поиска: „Възхищавай ми се – тази земя е моя“.

Песента е създадена по повод силно замърсения залив Чесапийк и е израз на възмущението на Pearl Jam как хората превръщат красивите пейзажи в непроницаеми зони със замърсен въздух и вода.

Джак Джонсън – Horizon Has Been Defeated (2010)

С тази песен за „Победения хоризонт“ Джак Джонсън предупреждава, че колкото повече се увеличават собствениците на няколко коли, толкова повече ще се увеличава необходимостта от петрол.

Така неминуемо с „пробиването ще стигнем твърде далеч“ и „хоризонтът ще започне да избледнява“ – предупреждава Джак Джонсън, споделяйки притесненията си, провокирани от твърде голямото разпространение на сондажни платформи. Той алармира и че няма достатъчно доказателства, че тези сондажи са икономически обосновани и не застрашават екологията.

Radiohead – The Numbers (2016)

Вокалистът Том Йорк от Radiohead първоначално озаглавява сингъла „Числата“ – „Тиха пролет“, вероятно защото пее за нежния полъх на пролетния вятър.

Той подчертава, че не „числата са решаващи“, а ние, които „сме от земята и към нея се връщаме“. И въпреки огромните предизвикателства, които създават климатичните промени, Том Йорк е оптимист, че ще си вземем обратно онова, което е наше.

Неко Кейс – Last Lion of Albion (2018)

Докато американската певица Неко Кейс е на турне из Англия, тя е впечатлена от повсеместното присъствие на лъвовете – върху монети, исторически сгради и кралски гербове. След това обаче разбира, че във Великобритания лъвовете са изчезнали преди няколко века!

По този повод тя създава песента „Последният лъв от Албион“, припомняйки старото име на Великобритания. Основното й послание е, че подобни екокатастрофи не трябва да се допускат и че човекът е длъжен да се грижи за природата, а не когато тя изчезне, да я възпява и да си я измисля наново.

„Атлас“ и Макис Сиопис – „Зелени очила“ (2022)

Накрая не можем да пропуснем българския принос за екологичната тема. След като Неко Кейс ни изпревари с „Последния лъв“, нямаме много голям избор. Можем само да съжаляваме, че преди турнето си във Великобритания Кейс не е била в България, където лъвовете също имат мощно присъствие – достатъчно е да споменем „Лъвов мост“, лъвовете пред Съдебната палата и на връх „Шипка“ и трите лъва, изобразени на герба ни.

Ето защо българската група „Атлас“ и гръцкият изпълнител Макис Сиопис обръщат поглед към общи проблеми и за двете балкански страни, предизвикани от небрежното отношение на хората към околната среда. Става дума за пожарите, унищожили немалко гори, заради което метафорично казано зеления цвят на планетата ще изчезне и ние ще трябва изкуствено да си го осигурим, слагайки си зелени очила.