Главният изпълнителен директор на А1 България в новия брой на Banker Special

В новия 64-и брой на Banker Special не пропускайте интервюто с председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на А1 България Александър Димитров.

Александър Димитров има повече от 20 години опит в телекомуникациите. Заема сегашната си позиция от 1 октомври 2015 г., когато се присъединява към екипа на A1 от Виваком, където заема поста главен търговски директор от 2008 година.

Преди това е бил търговски директор и главен изпълнителен директор на Германос Телеком България. От март 2017-а Александър Димитров е член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

През 2018-а е отличен като „Мениджър на годината“ в най-престижния конкурс за лидерски постижения в страната, a през 2021 г. успява да изведе А1 на първо място на телеком пазара в страната по общ брой клиенти и приходи.

Ето някои акценти в интервюто с Александър Димитров в списание Banker Special:

За телекомуникационния бранш

Нашият сектор винаги се е развивал много динамично, при него няма застои.

През последните две години тази динамика на бранша е особено видна за всички. Пандемията осветли критичната роля на комуникационните доставчици в свят, който зависи изцяло от свързаността навсякъде и по всяко време. Едновременно с това разбрахме колко е важно и ние самите да се трансформираме – от телко в техко – от компания, която предлага

само традиционна свързаност, в партньор на крайните клиенти и фирми. Тази трансформация е вълнуваща и ме кара всеки ден да ходя на работа с нетърпение и вълнение.

За това кое е по-важно за един топ мениджър в сферата на комуникациите – работата в екип или способността да взема самостоятелно важните решения

Във всяка сфера предизвикателствата за един ръководител са сходни. Според мен не може да се даде приоритет на едното или другото. В някои моменти колективният разум е много по-полезен, за да се реализира някоя идея. В други случаи един мениджър сам трябва поеме лична отговорност и да даде насоките, като отстоява позицията си на базата на вътрешно усещане, на данни, на опит…

Тоест, ръководителят трябва да натисне бутона, за да се случат нещата. Затова смятам, че един добър мениджър трябва да използва и двата подхода в зависимост от конкретната ситуация.

Не мисля, че е възможно да си добър главен изпълнителен директор, ако не си оптимист по отношение на хората и техния потенциал, от една страна, и параноик по отношение на потенциалните рискове за бизнеса от външната среда, от друга.

Винаги съм залагал повече на потенциала на хората, отколкото на опита им. Готов съм да дам шанс на човек, който се вълнува от работата си, показва любопитство и интерес да разбере и научи повече.

За 5G Ultra и с какво тя  се различава от стандартните 5 G технологии

Ние бяхме първите, демонстрирали плюсовете на 5G мрежата, която ще даде възможност на много индустрии да се дигитализират.

5G ULTRA е изградена върху отделно хардуерно оборудване и в специално заделен честотен спектър, с което се отличаваме от останалите играчи на пазара.

Но за да обясним по-популярно бих казал, че 5G ULTRA отговаря на по-бърза скорост и по-ниско времезакъснение, по-надеждна и устойчива технология. Вече всеки наш потребител може да изпита удобството на скоростта – тя e около 10 пъти по-висока от тази при 4G.

Новата мрежа дава възможност за високоскоростното предаване на 4K и 8К видеоклипове, технологиите като виртуална, добавена и миксирана реалност (VR, AR, MR) могат да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост, можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, а HD телевизионните каналии и геймингът стават истински достъпни на мобилни устройства.

Но определено големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът. Предимствата на новата технология, която позволява поддържането на по-голям брой устройства на определена площ, ще помогнат за автоматизирането и оптимизирането на много индустриални процеси.

5G ще повлияе революционно на сфери като „Интернет на нещата“ (IoT), здравеопазване, селско стопанство, логистика и транспорт, информационни технологии, обучение, забавление и много други.

А какви други любопитни детайли около развитието на телекомуникационния пазар сподели Александър Димитров, главният изпълнителен директор на А1 България, ще разберете, като прочетете интервюто на Силвия Джагарова и Калоян Атанасов в най-новия, 64-и брой на списание Banker Special.