Почит и гняв – новият албум на Алиша Кийс

С новия си албум Alicia Алиша Кийс се прекланя пред няколко поколения музиканти. Ето какво си струва да знаем за новия творчески продукт на носителката на 15 награди „Грами“, издаден от Sony Music.

 

Мини Рипъртън.

Духът на седемдесетте се завръща. Алиша Кийс го извиква като дух от вълшебна лампа с песента си Jill Scott (Джил Скот)и с прекрасния припев, изпят с хор – тържествен и дълбоко личен. Тази песен е най-подходящата, с която Алиша Кийс може да отдаде почит на Мини Рипъртън. Тъкмо тя през 70-е години бе провъзгласена за кралицата на психеделичната соул музика и изпя такъв запомнящ се припев в хита си „Lovin ‘You“ (1975).

Джил Скот.

Между другото Джил Скот е известна изпълнителка и тя пее заедно с Алиша Кийс в песента, кръстена на нея.

Вероятно това би ви се сторило странно, но е ясен знак, че Алиша Кийс смирено се прекланя пред всички изпълнители преди нея, допринесли за традицията на соул музиката. Не само пред пялата през 70-е години Мини Рипъртън, но и пред изгрялата на небосклона звезда на Джил Скот – в началото на XXI век.

Това е важно да се има предвид, ако искаме да разберем посланието зад този седми албум на нюйоркската певица и пианистка, родена като Алиша Аугело Кук през 1981 година.

В песните й усещаме и обсесията й по Елтън Джон, която за първи път чухме в хита Girl On Fire от 2012 г., а преди това и в Empire State Of Mind, който Алиша Кийс изпя заедно с Джей Зи.

Все пак в новия албум обсесията по Елтън Джон не е толкова натрапваща се – за да се убедите сами, чуйте Underdog –  песен, въздигаща духа като истински химн, на чийто припев ви се иска да започнете да чуруликате. В това няма нищо учудващо – в създаването на тази песен участие има Ед Шийрън.

Тим Берглинг – Авичи.

С песента си Love Looks Better Алиша Кийс почита паметта на починалия без време – една на 27 години – шведски диджей Тим Берглинг, по-известен като Авичи.

Но като цяло сърцевината на албума е посветена на соул музиката. За Алиша Кийс тя е самопознание, вслушване във вътрешния глас, тишина, в която ти се иска да чуеш гласа на Бога. „Непосредствено преди да запиша албума, бях в такава фаза от живота си, в която осъзнах, че нямам представа коя съм. Работата над Alicia бе за мен най-добрата терапия, на която можех да се подложа“ – признава певицата.

Снох Аалегра.

Напълно възможно е в песента  You Save Me („Ти ме спасяваш“) изпълнителката да благодари именно на отдалата й се възможност да създаде новия албум. В него тя е записала песен с шведско-иранската R&B изпълнителка Снох Аалегра, чийто глас по невероятен начин се допълва с нейния – всъщност на места двете звучат почти еднакво, което е дори малко зловещо. Сякаш два гласа се борят в една душа – единият настоява тя винаги да бъде твърда, а другият – да си позволи понякога и да се отдръпне малко назад.

Соланж.

Има и песен, напомняща много на стила на Соланж Ноулс, сестрата на Бионсе. На моменти дори имаме усещането, че чуваме хита на Соланж Cranes In The Sky от 2016 г., но за съжаление Алиша Кийс не е посочила директно, че е взаимствала от нея.

В края на албума си изпълнителката е включила и няколко песни, посветени на актуалните световни събития.Тя следва стария психотерапевтичен принцип – колкото по-добре разбираш себе си, толкова по-съпричастен ще бъдеш към проблемите на другите. Такава е песента Perfect Way To Die („Перфектен начин да умреш“), която звучи като химн на движението  „Животът на чернокожите има значение“, в памет на Джордж Флойд, Бреона Тейлър и други жертви на полицейския расизъм в Съединените щати. Има и песен, посветена на всички ниско платени работници, които системно са на ръба на бедността. За тях е Good Job – песен, в която Алиша Кийс дава израз на гнева им, но по някакъв начин се опитва да ги успокои с думите: „Не унивайте прекалено / Светът се нуждае от вас сега / Вие сте ни ценни!“