Постоянно скачащият от скали актьор – на петдесет!

В Ботсвана днес празнуват Денят на президента, в Бразилия – Денят на мъжете, в Бруней – Денят на султана. А в България театралното и филмово съсловие имат специален сексимвол – рожденик. Зад неизменните му слънчеви очила се крият безброй сини стрелкащи въпроси. И ние поемаме щафетата с куп въпроси за него.

 

Кой е актьорът, изградил сложния образ на баща, осиновил маймунче за дъщерите си, изпаднал в кома и през по-голямата част от филма усмихващ се през тръбички?

Кой е изпълнителят, за чиято роля в „Докато Ая спеше” филмовите критици спорят и така и не могат да се разберат  – играта ли му е пълно пропадане или просто типажът, който трябва да изиграе, е абсолютна карикатура…

Кой е човекът, когото режисьорът Мариус Куркински разсъблича напълно немотивирано в постановката „Ревизор” по Гогол в Народния театър и предизвиква възмутени писма на читатели, които не разбират защо е трябвало да се причинява това на един талантлив актьор, не на последно място в присъствието на дъщеря му, участваща също в спектакъла?

 

Юлиан Вергов в кадър от „Стъклен дом“.

Кой се превъплъщава така брилянтно в пропаднало юпи с неизменна дъвка, че осигурява изключителния успех на телевизионния сериал „Стъклен дом”?

Кой е в ролята на българския посланик в Лондон в един от най-печелившите ни филми, събрал само за първия уикенд приходи от над 2.4 млн. лева?

Кой е актьорът с най-органичното поведение на сводник, на чийто фон изгряват звездите на трите „Шивашки” – Александра Сърчаджиева, Елен Колева и Виолета Марковска?

Кой е загряващият преди излизане на сцена със стихотворението „Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок“ на Томас Стърнз Елиът?

Кой е сексимволът на българското кино, когото наричат „дърводелеца, превзел театъра”, защото започва да следва актьорско майсторство на 28 години,  след като преди това е учил в някогашния Машинно-електротехнически институт и в техникум по дървообработване?

 

Юлиан Вергов в кадър от „Откраднат живот“.

Кой е изпълнителят от „Откраднат живот”, който след като се оттегля от филма изписва 140 имена на хора от екипа с благодарност, че дължи 99% от ролята си на тях?

Кой е актьорът, който обича да ходи на кастинги, да се излага повсеместно, но да се държи в кондиция?

 

Юлиан Вергов и Владимир Карамазов в сцена от „NеоДачници” на Иван Пантелеев.

Кой е сравняващият излизането на сцената със скачане от скала – заставаш на ръба и когато направиш първата крачка, не можеш да се върнеш, а просто падаш надолу?

Кой е номинираният за водеща мъжка роля „Аскеер” 2018 – за ролята си на Сергей Василиевич Басов в „NеоДачници”, в чийто финален текст се оплаква, че се е нагърбил с по-голям товар, отколкото може да понесе, и се пита, а какво ще прави с оставащите му 13 години…

Кой е актьорът, който натъртва, че самочувствието в тази професия не е добър съветник и че в нея няма аз знам и аз мога, а само търсене?

Кой е човекът, който смята, че му се е случило едно от най-хубавите неща в живота, защото „да искаш това, което правиш, и да правиш това, което искаш, е изкуство”?

Името му е Юлиан Вергов. И днес става на 50 години. Да е честит и да продължава да провокира трудни въпроси.