Британската монархия ще печели от джин

Бъкингамският дворец започна да продава на британците джин, който е ароматизиран с растения от неговата градина. Въпреки факта, че алкохолната напитка, която се произвежда от името на Елизабет Втора, не е никак евтина, цялото налично количество беше изкупено за един ден. Приходите от продажбата ще бъдат използвани за финансиране на кралските резиденции и за поддържане на колекциите. Така ще бъде попълнен фондът, който се грижи за всичко това, тъй като тази година той няма да бъде финансиран с 30 млн. паунда.

 

Британската монархия има нов източник на доходи: преди два дни публиката научи, че Бъкингамският дворец произвежда собствен джин. Вярно е, че временно е невъзможно да се купи – след като продуктът се появи сред сувенирите на уебсайта на фонда Royal Collection на 13 юли, той беше разпродаден за един ден, въпреки факта, че е достъпен само за жителите на Обединеното клралство, а бутилката от 0.7 литра струва струва 40 паунда. Сега тези, които искат да си купят кралски алкохол, могат да го поръчат – и да изчакат да се появи отново в продажба.

Това, което прави напитката кралска не е само фактът, че Елизабет Втора редовно пие джин. Както се казва на уебсайта на фонда, в него има цитрусови и билкови нотки, благодарение на използването на 12 растения от градината на Бъкингамския дворец при производството му. Сред тях са глог, лимон, върбинка и листа от черница.

Всички приходи от продажбата на джин ще отидат в Royal Collection Trust, който поддържа в необходимото състояние предметите от кралските колекции и кралските резиденции, двореца Бъкингам, замъка Уиндзор и двореца Холирудхаус в Единбург. Производството на джин има за цел да подобри работата на фонда, който тази година се очаква да е с минус от 30 млн. паунда, заради пандемията от коронавируса.

Факт е, че Бъкингамският дворец, и най-вече замъка Уиндзор, където Елизабет Втора и съпругът й принц Филип са в самоизолация от средата на март, бяха затворени за посетители в продължение на няколко месеца. Обединеното кралство вече обяви, че Уиндзор и Бъкингам отново ще отворят вратите си за посетители на 23 юли. Държавните зали на Бъкингамския дворец, резиденцията на принц Чарлз – Кларънс Хаус и имението Фрогмор, изоставено от принц Хари и Меган Маркъл, които напуснаха кралското семейство, ще останат недостъпни за посещение, защото в тях е твърде трудно да се поддържа социална дистанция.

В кралските помещения, които отново ще могат да се видят, се взимат мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Те ще могат да бъдат посещавани пет дни в седмицата (вторник и сряда ще са почивни дни), билетите ще трябва да бъдат закупени предварително, а в самите зали и галерии гостите ще трябва да се движат следвайки табелите и то само в една посока. На билетните каси ще бъдат поставени плексигласови щитове, а докато се разхождат из помещенията посетителите постоянно ще виждат дезинфекциращи средства.

Джинът е логичният избор на кралския тръстов фонд. Факт е, че любимата алкохолна напитка на Елизабет Втора и нейната майка  е коктейл на базата на джин и Дюбоне, френски обогатен аперитив на базата на вино, ароматизиран с кора от хинин и билки. Коктейлът се приготвя като в чаша за вино с три кубчета лед се сипват една част джин и две части Дюбоне – всичко това се украсява с резен лимон.

Кралицата редовно пие и други спиртни напитки. Както разказа бившият готвач на монарха Дарън Макгрейди пред Food and Wine през 2017-а, коктейлът с джин и Дюбоне е първата й алкохолна напитка за деня, която пие преди обяд. Обядът пък неизменно е придружен от чаша вино. По-късно Елизабет Втора изпива още един коктейл от джин и сухо мартини. Преди да си легне на кралицата се сервира чаша шампанско.