Porsche пуска втория си изцяло електрически автомобил

Германският автомобилен производител Porsche обяви втория си модел изцяло електрически автомобил.

Новият електрически Macan се предлага в две разновидности – Macan 4 и малко по-мощния – Macan Turbo, съобщава „Wired“.

И двата изцяло електрически SUV автомобила имат високоефективни батерии с капацитет 100 киловатчаса. Това са и първите модели Porsche, които използват 800-волтова архитектура, която позволява на автомобилите да се зареждат от 10 до 80 процента за 21 минути с 270-киловатово бързо зарядно устройство за постоянен ток.

Автомобилите ще бъдат също толкова бързи и на пътя: Macan 4 развива мощност, равна на 402 к.с., а моделът Turbo – 630 конски сили. Времето за ускорение от нула до 60 мили в час е 4.9 секунди за Macan 4 и 3.1 секунди за Turbo. Пробегът е също толкова впечатляващ. Porsche твърди, че SUV моделите му ще изминават доста над 300 мили с едно зареждане.

Интериорът на Macan ще бъде оборудван с мрежа от дисплеи, която компанията нарича Porsche Driver Experience (Шофьорския опит на Порше). Това е комбинация от дисплеи пред водача, дисплей на конзолата и технология за добавена реалност, която може да наслагва изображения като цифрови навигационни стрелки върху пътя пред вас, докато шофирате.

Първоначално моделът Macan на Porsche беше пуснат на пазара през 2014 г., така че тази нова електрическа версия отбелязва десетата му годишнина. Това е вторият изцяло електрически автомобил на Porsche, след като през 2019 г. беше пуснат Taycan, на стойност 150 000 долара.

Цените на Macan 4 ще започват от 78 800 долара, докато цената на модела Turbo е 105 300 долара. (И за двата има такса за доставка в размер на 1650 долара.) Очаквайте ги през втората половина на 2024 година.

Macan на Porsche е един от многото електрически автомобили, които ще се появят през 2024 година. Той може да се окаже най-бързият, но има и силна конкуренция, предупреждават от „Wired“.