Porsche 918 Spyder – най-бързият и скъп кабриолет

Porsche отдавна е разпродало всички бройки на уникалният си топ хибриден модел 918 Spyder. От него бяха произведени само 918 екземпляра, всеки един от които е на базова цена от 645 000 евро. Хибридният суперспортен бегач фиксира разход на гориво от едва 3 литра на 100 километра.

Porche 918 Spyder се е превърнал в най-скъпият сериен автомобил на Porche за всички времена, надминавайки своя идеологически предшественик Carrera GT. Кабриолетът 918 Spyder беше показан като концепция на автомобилното изложение в Женева преди години, като всека бройка  е произведена с десен волан.

Задвижващата система се състои от бензинов V8 двигател в съвкупност с още два електродвигатели поставени на предната и на задната ос и литиево-йонни акумулатори с водно охлаждане. Кабриолетът е със задвижване към четирите колела и може да се функционира изцяло на бензин, изцяло на електричество и в комбиниран режим. Автономният пробег на електроенергия достига 25 километра. Общата мощност на хибридната система е над 700 конски сили, достатъчни за ускорение от място до 100 км/час за 3.2 секунди и максимална скорост на движение от 330 километра в час.

Собствениците на Porsche 918 Spyder се възползваха от възможността да се сдобият и с уникална, лимитирана серия на 911 Turbo S. Тя е означена като 918 Spyder Edition и се предлага във версия купе и кабриолет, с цена съответно 161 700 и 173000 долара. Тази ограничена серия беше пусната в тираж, аналогичен на този на 918 Spyder, като колите имаха опцията да бъдат боядисани в същите цветове като хибридната супермашина.