Датчаните се устремиха към фризьорските салони след смекчаване на карантината

След като Дания отмени частично ограниченията, въведени преди месец заради пандемията от коронавирус, в страната за пръв път отвориха врати фризьорските салони. Но да попаднеш в тях не е чак толкова лесно, защото желаещите за подстригване са много.

 

„Това е истинска лудост. При нас всичко е резервирано за следващите две седмици”, казва Фил Оландер, собственик на един от фризьорските салони в центъра на Копенхаген.

Той разказва, че веднага след като властите обявили смекчаване на карантината, неговата онлайн система за резервации не издържала на натоварването, заради големия брой клиенти.

Собственикът на друг копенхагенски салон споделя, че работата на всички негови служители е изцяло разписана за следващите три седмици, дори ще им се наложи да работят извънредно, за да обслужат всички, които са успели да си поръчат прическа.

Властите разрешиха също отварянето на ателиетата да татуировки, салоните за красота, стоматологичните поликлиники и магазините за оптика. Възобновени са и шофьорските курсове. Впрочем, всички тези компании ще трябва да спазват нови, по-строги санитарни правила.

„След всеки клиент сме длъжни да извършваме пълно почистване – казва Оландер“. – Което означава да дезинфекцираме всички кресла, всички инструменти, изобщо всичко – от дръжката на врата до устройството за кредитни карти. А това е страшно много допълнителна работа”.

В новите условия е променен дори външния вид на салона му – зоната за чакащите е разширена, лъскавите списания, които можеш да прелистиш докато си на опашката, са прибрани.

„Беше ми време да се подстрижа, и аз обикновено идвам тук” казва един от клиентите Кристиан Рикхоф. Той е съгласен с отмяната на ограниченията и не се страхува, че това ще доведе до нова вълна на разпространение на инфекцията:„Мисля че властите държат всичко под контрол и аз им вярвам”.

Повечето фризьорски салони и бръснарници са добре подготвени за откриването им, но навсякъде мерките са безопасност за различни.

Собственичката на салон Айси Акая носи на работа маска и шлем. В продължение на два месеца тя не е получавала доходи, затова е доволна, че отново се труди. Но далеч не всички са готови да си оправят прическите. „Младите хора дойдоха, но не и възрастните”, споделя наблюденията си Айси.

Дания е сред първите в Европа, които въведоха карантина и сега е сред първите, които започнаха да ги отменят. През миналата седмица там възобновиха работата си детските градини и началните училища.

Но много други ограничения си остават в сила до 10 май. Границите на държавата продължават да са затворени, действа и забраната за събиране на хора на групи по-големи от 10 души.

По време на карантината европейците трябваше да се откажат от много обичайни неща, но един от най-големите проблеми се оказа невъзможността да посещават фризьорските салони.

Агенция Ройтерс се позова на социологическо проучване в Гърция, по време на което една трета от гърците са заявили, че главното събитие след отмяната на карантината ще бъде именно първото подстригване.

Гърците не знаят кога ще получат възможност да посещават отново фризьорските салони, докато жителите на Швейцария ще трябва да почакат няколко дни. След това салоните трябва да отворят в Германия, Австрия, и, вероятно в Португалия.

В Дания, при население от около 5.8 млн. души, има относително нисък брой на заболелите и починалите. По данни от началото на седмицата там са фиксирани около 7 хил. случаи на Covid-19 и  над 350 починали от инфекцията.

Но в държавите, които са пострадали повече от коронавируса, може да се наложат по-строги ограничения. „Трябва ни стриктен план за съблюдаване на хигиената. Ако сигурността не е обезпечена, на бива да отваряме, –  твърди 27-годишната фризьорка от Берлин Мелани Чатфилд. – Едва ли човешкият живот зависи от прическата или боядисаната коса”.

Фризьорските салони в Германия ще отворят отново врати на 4 май.