И под карантина – Джейн Фонда с червено протестърско палто

Как прекарват карантината хората от рисковите групи? Джейн Фонда, която през декември навърши 82 години, като че ли няма никакви притеснения.

 

 

Рекламният плакат на филма „9 to 5.

Джейн Фонда върна на мода емблематичните си тренировки от 80-е години и разкри как прекарва времето си в условията на пандемия – под звуците на хита на Доли Партън от 1980 г. „9 to 5“. Песен, за която мнозина се шегуват, че Карл Маркс би бил щастлив да авторът на текста. Песента е от едноименната филмова комедия от 1980 г., в която участват Джейн Фонда, Доли Партън и Лили Томлин.

 

 

Любимата чаша на Джейн Фонда.

Но да се върнем на основния въпрос – как прекарва времето си Джейн Фонда по време на пандемията?

След като стане от леглото, изпива своята сутрешна доза амбиция в чаша, украсена с нейна снимка от ареста й през 1970 година. Тогава тя е задържана на летището в Кливланд, Охайо, след завръщането си от протестна акция в Канада, където държи реч срещу войната във Виетнам. Полицията я арестува по обвинение, че пренася наркотици, а тя твърди, че иззетите от чантата й „вещества“ са просто витамини.

В крайна сметка всичко приключва благополучво. И за всички фенове на Фонда е ясно, че задържането и е наказателна акция заради протеста й. От този случай й остава за спомен снимката върху чашата и… още нещо.

 

Кляканията, които прави сега, докато си седи вкъщи, с гръб, опрян до стената. Тези клекове тя прави и преди 50 години, „докато е в затвора“. В интерес на истината тогава, през 1970 г., тя прекарва само една нощ зад решетките, но часовете й се виждат цяла вечност.

 

Арестът на Джейн Фонда на стълбите на Капитолия.

При миналогодишния случай – през октомври, когато Джейн Фонда бе арестувана и прекара отново нощ зад решетките, причината бе, че участва в протест на стълбите пред Капитолия с призив за активни действия за опазване на околната среда. При това задържане обаче тя бе далеч по-спокойна.

„Една нощ в затвора – голяма работа!“ А на въпрос ще пише ли оттам писма, имайки предвид прочутия текст на Мартин Лутър Кинг „Писмо от затвора в Бирмингам”, отговорът й бе лаконичен: „В затвора съм без право на телефон и памперси за възрастни“.

 

Заразително е чувството й за хумор и неизчерпаемата й енергия. След сутрешната разгрявка тя облича протестърското си червено палто, с което я показаха световните медии по време на ареста през октомври, и се захваща на работа. Сяда пред компютъра, за да се включи в подготовката на тридневното честване на 50-годишното отбелязване на Световния ден на земята. То започна вчера – на 22 април и ще продължи до 24 април.

Към 17.00 часа Джейн Фонда, която следва принципа „работи здраво, играй здраво“, отпива чаша мартини, като това е единственото силно питие, което си позволя за деня.

А какво да очакваме от нея по време на тридневното честване на Световния ден на земята? (То може да се гледа онлайн на адреса https://www.earthdaylive2020.org/.)

Всъщност, участието на Джейн Фонда е на третия ден – на 24 април – когато от 14.00 часа следобед (21.00 часа българско време) ще разговаря с 23-годишната екоактивистка от Уганда Ванеса Накате.

 

Джейн Фонда и Ал Гор.

Веднага след тяхното включване ще последва обръщението на бившия вицепрезидент на САЩ – Ал Гор, лауреат на Нобеловата награда за мир през 2007 година.

Тридневния видеомаратон се осъществява съвместно с #CAYouthVsBigOil и с движението Sunrise Movement. Участват и други известни актриси като Алиса Милано и Мариса Томей. Сред звездните гости е и 97-годишният телевизионен сценарист Норман Лиър.

Самата Джейн Фонда твърди, че сегашната пандемия има връзка с климатичните промени. Тя я търси в животинския свят, имайки предвид, че вирусът е „презскочил“ от животно на човек. „Всички големи пандемии идват от животни – СПИН, SARS, MERS, ебола, а сега и Covid-19” – отбелязва с тревога известната холивудска актриса.