Съботно-неделните предложения – звездите на „Метрополитън опера“ и първият онлайн фестивал у нас

В събота заклетите фенове на Джакомо Пучини отбелязват 94 години от премиерата на операта му „Турандот“. Това е онази опера, за която композиторът моли лекарите, преди да го оперират: „Господа, дайте ми само 12 дни, за да довърша „Турандот“.

 

Но дори и изпълнена в недовършен вид на 25 април 1926 г. в „Ла Скала“, операта е шедьовър и редица оперни звезди изгряват на хоризонта благодарение на нея.

Диригентът Яник Незе-Сеген.

Много от тях – 44 звезди на „Метрополитън опера“ – ще може да чуем тази събота на „Гала от вкъщи“ на уебсайта на институцията https://www.metopera.org/season/at-home-gala/, до който достъпът ще бъде безплатен.

Но не очаквайте всички да пеят „Турандот“. Всеки ще изпълни някоя от любимите си арии. Но от дома си, в който се е самоизолирал, по скайп.

Енджъл Блу също ще пее от дома си в Алпайн в Ню Джърси.

Събитието е част от кампанията за спешно набиране на средства „Гласът трябва да се чуе“ за подкрепа на „Метрополитън опера“ и за гарантиране на нейното бъдеще.

„Гала от вкъщи“ ще започне, както обичайните съботни матинета на операта – от 13.00 часа местно време – 20.00 часа българско.

Соня Йончева.

Водещи на „Гала от вкъщи“ ще са генералният мениджър на „Метрополитън опера“ Питър Гелб и музикалният й директор – диригентът Яник Незе-Сеген. Първият ще се включи от апартамента си в Манхатън в Ню Йорк, а вторият – от жилището си в Монреал. Главният диригент ще свири и на пиано. Освен това ще бъде излъчен и предварителен запис – нещо като генерална репетиция от домовете, заснета преди съботната гала.

Анна Нетребко.

Питър Гелб предупреждава, че изпълненията ще бъдат предавани в реално време, като изпълнителите ще се включват през компютрите си. Заради това за качеството на звука няма да може да се гарантира, че ще бъде перфектно. Но целта в този момент е да се повдигне духът на почитателите на операта и да се отговори на желанията на певците, нямащи търпение отново да бъдат със своите почитатели.

А сред звездите, които ще можете да чуете в събота, е българската оперна прима Соня Йончева, която ще се включи по скайп от дома си в Женева. Ще участват и Анна Нетребко, която ще се присъедини заедно със съпруга си Юсиф Ейвазов от Виена. Ще можем да чуем и звезди като Роберто Аланя и съпругата му– полският сопран Александра Куржак от дома им във френския град Льо Ренси. Елина Гаранча – от Рига, Йонас Кауфман – от Мюнхен, Рене Флеминг – от Вирджиния, Илдар Абдразаков – от Москва, Диана Дамрау – от френския град Оранж, Пьотър Бечала – от полския град Забница, Анита Рачвелишвили от Тбилиси, Рене Папе – от Дрезден, Матю Полензани – от Ню Йорк.

Китодар Тодоров.

В неделя не пропускайте първия онлайн фестивал Virus on-line FESTIVAL https://virusfest.bg/?fbclid=IwAR2XGpm2YA3viVZZA008U9ufEUoqxLZD31R32LDan_LFS8A4zTOvA_ZZwd4, който започва още от петък.

В неделя обаче ще имате възможност да видите актьора Китодар Тодоров, който ще демонстрира кулинарните си умения от 15.00 часа. Ще можете да сравните уменията му с много други шеф готвачи, които ще се представят в часовете преди и след него. А преди това, от 10.00 часа се пригответе да гледате куклената телевизия „Мале-мале“. От 14.00 – урок по „Стоп моушън и анимация“. А човекът, който най-добре ще ви обясни какво точно е това, е Марина Николова, която има 20-годишен опит в медиите като автор и режисьор на предавания и като организатор на филмовия фестивал „Детска Киномания“. От 19.00 часа ще можете да чуете и видите психоложката Мадлен Алгафари, която ще представи книгата си „Приказки за пораснали деца“. А половин час по-късно не пропускайте артистичните изпълнения – на „Керана и космонавтите“.

Мадлен Алгафари.

Организаторите уточняват, че онлайн излъчването на отделните прояви на фестивала е безплатно, но вие, ако имате желание да подкрепите артистите, можете да закупите виртуален билет на символична цена.