Плюсовете на медитацията според авторката на „Щастие без усилие“

Яс Джалю е псевдоним на рускинята Яна Величко, която е авторка на книгата „Щастие без усилие“. В нея тя описва ползите от медитацията. Тук споделяме по-важните от тях:

 

Бизнесменът Рупърт Мърдок, режисьорът Дейвид Линч, телевизионната водеща и бизнесдама Опра Уинфри редовно практикуват медитативни техники. Незапознатите с нея вероятно предполагат, че това са религиозни ритуали, но всъщност това е набор от действия и упражнения, които помагат на мозъка да се изключи от режима на тревога, умът да се концентрира и да изхвърли натрапчивите мисли. Ако редовно отделяте време за медитация, ще забележите как здравето ви се подобрява.

Опра Уинфри по време на групова медитация.

Джалю споделя, че не се стреми да убеждава никого в силата на медитацията. Причината е, че сам човек трябва да поиска да изчисти подсъзнанието си.

Джалю подчертава, че в работата й няма никаква езотерика и мистика, а дългогодишно проучване на ръкописи и древни текстове в няколко будистки манастира. В основата на книгата й са отношенията между родители и деца.

„Опитвам се внимателно да насоча човека, който се е обърнал към мен за съвет, към логиката на действията му – анализираме гнева, неудовлетворените му страсти, завистта, гордостта. Това са нещата, които ни пречат да се осъзнаем. Трябва да разберем кое е нашето „Аз“ и да не правим компромиси с него“ – обяснява Джалю.

Според нея е важно да се знае, че медитацията е полезна за всеки, защото изчиства съзнанието и прояснява ума.

Монаси в будистки храм.

Учените неслучайно изучават структурата на мозъка на будистките монаси и провеждат експерименти, опитвайки се да разберат какви невронни връзки са се осъществили в мозъка им в резултат на редовната медитация.

Джалю работи най-вече с бизнесмени, които нямат излишно време и искат бързи резултати. Макар и да не харесва изтърканата дума „осъзнатост“, тя смята, че медитацията помага на клиентите й да осъзнаят мястото си тук и сега и да не позволяват на другите да ги манипулират; тренира ума им, като премахва от подсъзнанието им детските травми.

Джалю дава следния пример – сигурно сте чували онзи анекдот за човека, който се возил в рейс и се оплаквал: „Колегите ми са тъпаци, заплатата – просто стотинки, времето навън –пълна отврат, съпругата ми е доста глупава, а децата – пълни двойкаджии, а аз вися в това глупаво задръстване … ” Зад гърба му седял ангел – слушал тирадата му, после свил рамене и казал: „Странни желания, но ние ще ги изпълним“. Именно от тези „странни желания“ Джалю смята, че човек може да се освободи по време на медитация.

Тя дава няколко простички съвета какво да предприемем, за да започнем да осъзнаваме себе си.

Всяка сутрин си отделяйте време да се настроите за деня. Не се хвърляйте веднага на компютъра. След работния ден си определете няколко минути да се настроите за сън – без телевизор, без семейни разговори. Като в самолета при авария – първо ние си слагаме кислородната маска, а после я слагаме на детето.

Изключително важен е и контактът с природата – разхождайте се в горите, по поляните и в тишина да се възхищавайте на красотите.

И последното нещо: винаги поставяйте цели на подсъзнанието си. Например вземете решение, че занапред винаги ще излъчвате радост. Подсъзнанието е като компютър и има нужда от точно зададени команди.

То има нужда и от точните въпроси – понякога се чувствате ужасно уморени, а всъщност притеснявате някого с присъствието си и това е причината за умората. Ако ви изневеряват, може би всъщност вие изневерявате на себе си. Ако ви лъжат – може би вие лъжете някого. Ако се чувствате изчерпани, може би вие опустошавате нечия психика.

Един от клиентите на Джалю ревнувал постоянно жена си и след задълбочен разговор тя му препоръчала да се обади на майка си и да я попита „Как си?“ След известно време съпругата се променила и ревността изчезнала. Но нищо реално не се било променило, просто мъжът се обаждал по няколко пъти седмично на майка си и я питал как е.