Как в Бъкингам ще честват 100-ния рожден ден на принц Филип?

Скъпият съпруг на Елизабет Втора и един от любимите монарси на британския народ щеше да навърши 100 години на 10-ти юни. Но, уви, съдбата явно друго е отредила на принц Филип. Въпреки това британският кралски двор – и най-вече кралицата – са решили да отбележат не само стотния юбилей на принца, но и 73-тата годишнина от сватбата им. Ето за какво става дума:

 

Принц Филип бе сред най-обичаните и уважавани монарси на Британската корона – живял почти век – и затова няма нищо учудващо, че бившата му съпруга и британският кралски двор искат да му отдадат нужните почести. По данни на вестник Mirror, Елизабет Втора ще открие специална изложба в Уиндзорския замък, където ще бъдат изложени всякакви техни ценни лични вещи и фотографии. Посетителите ще могат да хвърлят и по едно око, както на военната кариера на Единбургския херцог, така и на сватбата му, състояла се на 20-ти ноември 1947 година.

Принц Филип на млади години.

Експозицията цели да подпомогне и Royal Collection Trust – фондацията, която стои зад финансирането и управлението на имотите на короната и заплатите на нейните членове и прислуга. Заради пандемията от COVID-19 – тя бе силно засегната и загуби милиони паундове. Така че всеки нов цент е добре дошъл.

Погребалната процесия на принц Филип.

Всички бяха толкова приятно изненадани от щедростта на Нейно Величество да ни заеме толкова ценни и лични вещи. Със сигурност ще има голям наплив от развълнувани туристи, особено след като част от противоепидемичните рестрикции на острова отпаднаха.“ – разказва източник, близък до кралското семейство.

Сватбена снимка на кралица Елизабет Втора и съпруга ѝ принц Филип от 1947 година.

Нека да не забравяме, че Нейно Величество кралица Елизабет изгуби своята голяма любов и спътник в живота. Ето защо тя искаше – макар и все още силно да страда по покойния си съпруг – да му отдаде нужните почести, които да останат в историята.“

Замъкът Уиндзор.

Нека да припомним, че през 2011-а и 2012-а също бе организирана подобна изложба за 90-тата годишнина на принц Филип, а оттук можете да прочетете повече за биографията на покойния благородник и неговото голямо наследство – https://special.bg/patron-na-blagotvoritelni-organ .