Академик Карталов документира успехи в „Моят Вагнер“

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов документира успехите на режисираните от него опери на Вагнер в книга. Ето какво можем да научим от нея.

 

„Моят Вагнер“

По време на официалната премиера в залата на БАН в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, на известния немски музикален критик Клаус Биланд, на председателя на БАН – Юлиан Ревалски и на издателя Иван Гранитски, академик Карталов разкри причината защо е озаглавил книгата си „Моят Вагнер“. Често получавал приятелски съвети – „Само Вагнер искаш да поставяш! Стига с този твой Вагнер – ще развалиш гласовете на певците с него!“ Но след като режисира „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“, „Залезът на боговете“, „Тристан и Изолда“, „Парсифал“, Карталов е убеден не само че не е навредил на своите изпълнители, но и че им е дал възможност да се усъвършенстват.

За успеха на Вагнеровите постановки на Софийската опера допринася работата на изпълнителите със световно известния вокален интерпретатор и корепетитор Рихард Тримборн. Пламен Карталов му представя над 50 певци и певици и на Тримборн не му оставя нищо друго освен да признае, че българските оперни гласове са истинска благодат за любителите на Вагнеровото творчество.

Пламен Карталов като паневропеец

Академик Пламен Карталов.

Режисьорският прочит на Вагнеровите опери при Пламен Карталов е паневропейски. Това се дължи на факта, че в интерпретациите си той черпи вдъхновение и от старогръцката, и от римската, и от германската митология. Освен това за режисьорския си успех Пламен Карталов е изключително благодарен на художника Николай Панайотов, който създава уникални костюми и декори.

„Нашествие“ на вагнерианци в София

В периода от 2010 г. до 2017 г., когато най-активно се рекламира поставянето на Вагнеровата тетралогия, включваща четирите опери с общо време за изпълнение – над 15 часа: „Рейнско злато“ (1854),  „Валкирия“ (1856),  „Зигфрид“ (1871) и „Залезът на боговете“ (1874), в София пристигат вагнерианци от над петнадесет държави. И това са хора – познавачи, редовни гости на Вагнеровия фестивал в Байрот, – меломани от страни като Германия, Австрия, Русия, Холандия, Дания, Швейцария, САЩ, Австралия, Южна Африка, Украйна, Англия, Хърватска, Уругвай, Турция, Аржентина.

Но освен че с Вагнеровите си постановки Пламен Карталов превръща страната ни в притегателен център за „оперен“ туризъм, той предизвиква истински фурор с гастролитена Софийската опера и балет в чужбина. В книгата си „Моят Вагнер“ академик Карталов е отделил специална част на стотиците отзиви и рецензии, посветени на гостуванията на Софийската опера и балет с постановките от Вагнер на международните сцени. Тези критични отзвуци са събирани в продължение на 10 години и са били публикувани в най-престижните чужди специализирани музикални издания и вестници. В тях даваната оценка е много висока и винаги много лична. За това и директорът на операта се чувства горд с успехите си и отдава дължимото на целия екип от солисти, сценографи, художници, певци в хора, музиканти от оркестъра, диригенти и работници от техническите служби. На повече от 1000 страници. И с най-красивите валкирии на корицата.