Вилнюс вече може да се похвали със собствен портал

Литовската столица е не само известна с красивата си западноевропейска архитектура, история и титли за най-хубавата коледна елха на Стария континент, но вече и за първия „портал“ в света, свързващ два града. Още повече, че до иновацията се е стигнало и в резултат на рестрикциите за пътуване, наложени заради COVID-кризата. Ето за какво иде реч:

 

Преди броени дни кметството на Вилнюс инсталира в самия център на града, пред централната железопътна гара, огромен кръгъл предмет, който прилича много на портал, водещ към друго измерение. Съоръжението е свързано със свой близнак в полския град Люблин, намиращ се на близо 600 км от литовската столица. Но тъй като двете машини имат огромни екрани и камери – заснемащи в реално време – едва ли човек може да ги използва, за да се транспортира физически от едното място до другото.

Порталът се намира точно пред главния вход на централната железопътна гара във Вилнюс.

Човечеството все още е изправено пред множество потенциални беди: смъртоносни вируси, климатични промени, политически сътресения, финансови кризи… Ако обаче се вгледаме по-внимателно, ще видим, че не недостигът на блестящи учени, активисти, лидери, знания или технологични иновации причиняват тези предизвикателства. По-скоро причината се корени в липсата на съпричастност, смиреност и по-широк мироглед – предизвикани от нестихващите ни национални, лични и алчни интереси. А този проект се явява именно като мост – обединяващ и издигащ се над предразсъдъците и разногласията, зародили се в миналото.“ – казва Бенедиктас Гилис – президент на фондацията Benediktas Gylys и инициатор на идеята за портала.

Бенедиктас Гилис.

Самата машината е проектирана и създадена от екип на Техническия университет във Вилнюс, като работата по нея е отнела близо пет години, а инсталирането ѝ се вписва идеално в актуалната епидемична обстановка. Наред с това дизайнът ѝ също не е случаен – наподобява много на този на машините на времето, които толкова добре познаваме от научно-фантастичните филми. Предвидено е да бъдат разработени още такива видео-портали и за в бъдеще, като те ще бъдат инсталирани в други градове и държави.

Впрочем, в интерес на истината, изборът на Вилнюс и Люблин за инсталирането на двете съоръжения не е случаен. Да припомним, че Полша (Кралство Полша) и Литва (Великото литовско княжество) са били обединени в лична уния в продължение на два века (от 1569-а до 1795-а година) под името Жечпосполита, споделяйки обща история, традиции, икономика, владетели и религия.

Стара карта на Жечпосполита, показваща местоположението на Вилнюс и Люблин.

Оттук можете да видите и видеоклип на руски език, за да се запознаете по-добре с технологичното нововъведение в литовската столица – https://www.youtube.com/watch?v=Ktv_Ew0FTgM .