Най-красивите европейски коледни елхи на 2020-а

Както всяка година, така и тази, въпреки световната суматоха, европейските столици бяха украсени подобаващо за светлите коледни празници. Разказваме ви кои дървета за Рождество Христово успяха да впечатлят не само хората, но и уебсайта European Best Destinations дотолкова, че да бъдат включени в годишната му класация.

 

В интерес на истината, част от елхите в столиците, за които писахме миналата година – https://special.bg/top-10-na-nay-krasivite-koledni-elhi-v-evropa/, влязоха и в класацията за 2020-а.

Първенецът се намира в столицата на Литва, Вилнюс.

Отново на първо място – макар и по-различно – е Коледното дърво на Вилнюс. То се намира на централния площад на града – до Вилнюската катедрала – и представлява модерна инсталация, висока 24 метра. Украсено е с коледни лампички дълги 4 км., 800 сребърни орнамента и 150 кв. м. огледала. Но въпреки целия описан модернизъм, изкуственото дърво прилича досущ на истинско. Стремежът е все пак да се запази връзката с традицията, напомняща на хората за реалното значение на светлите зимни празници.

А ето и кои други градове фигурират в класацията (за добро или за лошо, София пак не бе спомената):

 

1. Базел, Швейцария (на четвърто място)

Швейцарският град отдавна има славата на на едно от най-красивите места по време на Коледните пиршества. Обикновено в него се организират два коледни базара – на „Барфюсерплац“ и „Мюнстерплац“, където можете да се полюбувате на изящно декорираните дървета.

Безспорно, по-красивото се издига до кметството на втория площад, но освен че е много високо и истинско, коледните му орнаменти са дело на известния декоратор Йохан Ванер.

2. Тбилиси, Грузия (на пето място)

Напоследък грузинската столица бавно, но сигурно се превръща в една от най-предпочитаните коледни дестинации, привличаща мнозина с превъзходната си празнична украса. Освен това в Грузия, подобно на други православни страни, също отбелязва Коледа в нощта на 6-ти срещу 7-ми януари.

Любопитно е да се спомене, че един от типичните грузински обичаи се нарича Алило. Той представлява празничен марш, в който се включват най-различни църковни общности, чиято цел е да съберат колко се може повече храни и лакомства. След това те ги даряват на хората в нужда.

Тазгодишното коледно дърво се намира на Площада на Първата република. То е изкуствено и е украсено с прекрасни светлинни ангели, държащи червени сърца, свещи, звезди и гирлянди.

3. Варшава, Полша (на девето място)

По време на Рождество Христово полската столица изглежда така, сякаш излязла от някоя зимна приказка: коледни базари, бляскава украса, големи елхи. Доста от традициите са били директно взаимствани или пренесени от самите немци, затова не е чудно, че атмосферата във Варшава се доближава до тази в Кьолн, Виена, Франкфурт на Майн или Базел.

Въпреки пандемията, Варшава бе украсена подобаващо за предстоящите светли празници. Две от хубавите елхи (наричани на полски хоинки) се намират пред Кралския дворец както и в центъра на Стария търговски площад (в Стария град). Използваните дървета са истински и са украсени с обичайните червени и златни топки, LED светлини и по една звезда, закачена на върха. Така че, ако решите някога да посетите полската столица по време на новогодишните празници, няма да сбъркате.

4. Талин, Естония (на петнадесето място)

Макар че тук липсват традиционните червени топки, бяло-жълтата декорация в центъра на Талин успява да приповдигне коледния дух на всички. Коледната елха е истинска и като че ли светещите гирлянди върху нея са всичко, от което има нужда, за да заблести с цялата си прелест.

Апропо, Талинският коледен пазар, който всяка година се организира на Раекоя платс пред кметството в Стария град, също не е за изпускане. Освен това всичките му къщурки (щандове) са внимателно и симетрично подредени в кръг около Новогодишното дърво.

5. Стокхолм, Швеция (на седемнадесето място)

Докато се разхождате из красивия шведски град, може да се насладите на местното греяно вино, наречено гльог, за което вече писахме – https://special.bg/vkusno-i-lyubopitno-7-traditsionni-koledni-napitki/ .

Столицата на Кралство Швеция винаги е била декорирана много добре за Рождество Христово, а някои от най-красивите ѝ елхи може да се видят не само на главния площад в Стария град (Гамла Стан), но и по многобройните ѝ канали и крайбрежни улици. Най-ярката сред тях (класирана на 17-о място в европейската класация) се намира на „Хуепсброкейен“. Освен че е истинска, украсата ѝ от лампички може да се забележи от километри разстояние, особено ако се намирате на някое туристическо корабче.

6. Брашов, Румъния (на осемнадесето място)

Брашов определено е един от най-красивите румънски градове. Немското и унгарското влияние се забелязват не само в старовремската и романтична архитектура на Стария град, но и в ежегодния коледен базар и в празничната украса.

Затова не е случайно, че брашовската коледна елха също е фигурира в рейтинга, макар и на осемнадесето място. Тя е истинска, висока е почти колкото кметството, а украсата ѝ, макар и разнообразна, винаги включва коледни светлини. Тази година по клоните на дървото се виждат не само лампички, но и големи топки и всякакви LED формички: панделки, сърца, звезди.