Подгласничката на Мис Франция’ 2021 я засенчи?

През уикенда стана известно името на Мис Франция’ 2021 – това е Мис Нормандия – Амандин Пети.

 

 

 

Макар че фамилията й означава „малка“, тя се пошегува по време на един от кръговете на конкурса: „Може да съм малка, но амбициите ми са големи“.

Амандин Пети е новата Мис Франция.

Амандин е на 23 години, висока е 1.75 см и на теста по обща култура, за който Banker Special писа, бе на четвърто място – изкара 14.5 точки от двадесет.

Амандин е родена в Бургебюс в Калвадос, следва магистатура по мениджмънт на институции за обгрижване на възрастни хора и се надява някой ден да стане директор на Дом за стари хора. Освен това мечтае да допринесе за медицински изследвания в помощ на болните от Алцхаймер.

Амандин впечатли журито както с естествената си красота, така и с изключителната си „френска елегантност“ – призна, че е запалена по балните танци, но обича да слуша рок музика, а освен това има прекрасни спомени от детството, когато е готвила заедно с баба си и майка си. По време на пандемията успяла така да развие готварските си способности, че с удоволствие би се явила и на конкурс за майстор готвач.

През последните дни от конкурса обаче била силно стресирана и непрекъснато си повтаряла, че трябва да се усмихва, защото, когато е притеснена, изглеждала отблъскващо напрегната.

Април Бенаюм.

Когато обявили името й, тя застанала срещу подгласничката си – Април Бенаюм и си дала сметка, че много си приличат – и двете са блондинки със сини очи и са много усмихнати.

Април Бенаюм обаче за съвсем кратко време стана изключително известна и дори заплашва да засенчи Амандин Пети.

Малко след като бе обявено второто място на Април, в социалните мрежи се появиха много антисемитски коментари. Причината – когато в един от предните кръгове я питали за семейството, Бенаюм отговорила, че баща й е от еврейски произход.

Снимка на Април Бенаюм в „Туитър“, под която се обединяват много гласове в нейна подкрепа и срещу антисемитизма.

След атаката срещу нея Бенаюм бе принудена да се оправдава: „С думите си не съм искала да провокирам абсолоютно никого – Франция е космополитна страна и момичетата, които виждате на конкурса, са с различен произход, идват от различни култури и това е красивата страна на състезанието“.

Делегираният министър по въпросите на гражданството – Марлен Шиапа обяви, че ще сигнализира прокуратурата за антисемитските нападки.

Мис Франция – Амандин Пети обяви, че подкрепя подгласничката си и че е изключително разочарована от забележките по неин адрес.

Жералд Дарманен.

Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен призна, че е „дълбоко шокиран от пороя антисемитски обиди, изсипан срещу „Мис Прованс“. Подобно нещо е недопустимо и органите на реда ще бъдат сезирани“.

От своя страна Кристоф Кастанер, председател на парламентарната група на партията на Макрон – „Република, напред!“ нарече коментарите „най-мръсната глупост и най-безплатното насилие“.

И други негови съпартийци изразиха възмущението си от антисемитската омраза. Те неколкократно подчертаха, че това е нещо отвратително, недопустимо и изисква единодушно осъждане.

И представители на френската дясна партия „Републиканците“ осъдиха „мерзките“ нападки срещу красавицата, подчертавайки, че Април Бенаюм е „френски гражданин – от италиански, израелски и провансалски произход и че тя по съвършен начин представлява и своя регион, и своята страна“.

И Рашид Темал от Френската социалистическа партия обяви, че със съпартийците си подкрепят Април Бенаюм и „осъждат всички страхливи анонимни фашисти“.

От организацията – Международна лига срещу расизма и антисемитизма приканиха всеки, който се натъкне на антисемитски коментари в социалните мрежи, да ги докладва, за да се предприемат колективни действия и да се сезират компетентните органи. „Не можем да допуснем „Туитър“ да се превърна в помийна яма и тя да се излее срещу „Мис Прованс“ – написаха от организацията.