Руснаците избраха най-необичайните подаръци по време пандемията

Каквато годината – такива и подаръците. Проектът Hi-Tech Mail.ru попита руснаците какви необичайни подаръци от света на технологиите биха искали да получат за коледните и новогодишни празници. Резултатите се оказаха изненадващи!

 

Представяме ви най-интересните варианти, които оглавяват класацията. На първо място е биткойнът (14.9 на сто). В навечерието на Нова година криптовалутата рязко поскъпна, така че наистина може да бъде добър подарък. Стига разбира се получателят да знае какво да прави с нея – според проучване на холдинга Romir от март, тази година, 56 процента от анкетираните руснаци заявяват, че изобщо не знаят какво е криптовалута.

На второ място е клетката на Фарадей (представлява затворена заземена метална клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета и носи името на английския учен Майкъл Фарадей, който открива свойствата на този вид устройство през 1836-а). Хората, които са особено загрижени за „вредните лъчения“, биха искали да го използват за минимизиране на „вредата от домашния рутер”.

На трето място е една иновация от платформата за търговия AliExpress представляваща капсула за самоизолация в апартамент. Разработката на китайски инженери се нарича „Alibox“ и според идеята може да се превърне в място за комфортно уединение в собственото ви жилище. Всяка капсула съдържа диван, маса, кинопрожектор, масажна постелка, интелигентен високоговорител, възглавница за сън, масажор за врата, VR очила и дори ролка аеропласт (опаковъчно фолио с балончета за чупливи вещи) за облекчаване на стреса. А има и врата за котката!

Списъкът на петте най- необичайни подаръка включва и ваксина срещу коронавируса – тя е спомената от 7.6 процента от анкетираните. По-голямата част от тях (69.2%) биха искали да получат руския „Sputnik“. А други 16.7 на сто биха се зарадвали на продукт на американската компания Pfizer.

Сред желаните подаръци респондентите са посочили още яке с нагревател, пулсоксиметър и слушалки с шумопотискане – за работа от дистанция. Рейтингът включва и ултравиолетов стерилизатор за дезинфекция на смартфон – той е бил спомена от почти 3 процента от анкетираните. А има и такива, които биха искали да получат лекарство срещу депресия като подарък. Проучването е проведено от 15 до 20 декември 2020-а и в него са участвали 9 хил. души.