Мухите – нова мода в бижутерията

В началото на лятото около нас започват да кръжат мушици, да жужат комари и всякакви други досадни насекоми. И докато едни от нас ще грабнат репелентите и ще се саморазправят с „неприятелите“, други няма да им обръщат внимание и дори напук ще си сложат бижута с формата на мухи, цикади и бръмбари. Ето още подробности около тази нова мода в бижутерийното изкуство.

 

Интересното е, че още от древни времена хората натоварвали насекомите с богата символика, която днес с лекота пренасят в ежедневието си.

Бижуто е създадено в ателието Dodo jewelry.

Насекомите са едни от най-първите обитатели на планетата. И не е изненадващо, че още от древността се смятало, че притежават магически свойства – носят се и като амулети, и като бижута. Сред огромния брой насекоми пет вида от тях заемат приоритетно място в бижутерското изкуство: цикадите, бръмбарите, пеперудите, водните кончета и мухите. Най-рядко се срещат мухите, докато пеперудите са сякаш всеобщите любимци на бижутерите. Пеперудата е красив символ – среща се под формата на украшение още от времето на Четвъртата династия на Древен Египет (през 27 – 26 век пр. н.е.).

По времето на фараоните пеперудите били поставяни върху златни гривни. Както тогава, така и днес, те са смятани за символ на любовта, свободата, радостта, душата на човека, а също и на трансформацията, духовното пробуждане и новото начало. Но в сравнение с пеперудите, малцина са запознати какво точно символизират мухите.

Бижуто е създадено в ателието Schlumberger.

В древен Египет малките украшения, направени от най-различни материали и под формата на стилизирани животни или насекоми, се носели с цел да надарят притежателя си с допълнителни качества и способности. Те се слагали и на починалите. Амулет под формата на очи се увивал в мумията, за може тя да вижда и след смъртта. Амулет на лъв се носел от човек, който изпитвал някакви страхове. Талисман под формата на зайче носели онези хора, които искали да се носят бързи като вятъра.

Коткоподобната маймуна бабуин се носела за мъдрост.

А мухата, заради това, че постоянно си търсела храна и била много нахална, се възприемала за символ на упоритост и безжалостно разчистване на сметките с врага. Любопитен факт е, че военните награди в Древен Египет се украсявали не с изображението на смелия и безстрашен лъв, а с мухи. Египтяните вярвали, че мухата е символ на непобедимия враг, а когато към една муха се добавял цял рояк, човекът, който ги носел, не само че ставал непобедим, той се превръщал и в незабравим съперник.

Бижуто е създадено в ателието Hemmerle.

Освен древните египтяни и жените от Викторианската епоха – през 60-те години на XIX в., обичали да се кичат с бижута с изображения на насекоми.

Причините били няколко: теорията на Чарлз Дарвин и все по-голямото прехласване по дивата природа, индустриализацията и контрареакцията срещу нея под формата на силно влечение към живота на село; страстният интерес към изкуството на Древен Египет, последвал изграждането на Суецкия канал (1859-1869).

Бижуто е създадено в ателието Wartski.

Викторианската епоха била богата с бижута, натоварени с най-различни символи. Мухата, например, била символ на скромност и се свързвала с ценното качество да се пазят тайни до гроб.

Бижуто е дело на Philippa Holland.

Смятало се, че човек, носещ украшение под формата на муха, постъпва като нея – седи на стената, всичко вижда и чува, но нищо не издава. Освен това се смятало, че който носи бижу под формата на муха, окачена на верижка, ще бъде „застрахован“ от ухапванията на досадното насекомо.

Бижуто е дело на Zoe Arnold.

Днес бижутерите изработват украшения под формата на мухи, без да ги натоварват с дълбоката символика на отминалите епохи. Но техните изящни произведения на изкуството с инкрустирани скъпоценни камъни в тях са по-красиви от всякога. И са много по-оригинални от популярните пеперуди и водни кончета. Не вярвате ли? Купете си пръстен с две мухи отгоре, и няма да се отървете от комплименти. Чак ще ви стане досадно.