Първите глоби за селфита се появиха в Италия

Внимание за всички любители на фотографията и Италия! В родината на Данте Алигиери започнаха да влизат в сила нови закони, които пряко засягат правенето на селфита и снимки. Първият град, където вече са влезли в сила, се намира в историческата област Лигурия. Разказваме ви кой е той:

 

Портофино – живописното градче с около 500 жители – вече може да се “похвали” със специални зони “без чакане”. С други думи, по информация на различни италиански медии, застояването в такава зона може като нищо да ви гарантира глобата от 275 евро.

Портофино.

Мерките бях предприети заради натовареността от туристи в тези райони. Това, разбира се, е напълно разбираемо за страна като Италия, която се нарежда сред най-желаните туристически дестинации в света.

Матео Виакава, кметът на Портофино, твърди, че така нареченият анархичен хаос е бил създаден от туристи, спиращи се, за да си направят снимки или селфита, което впоследствие е довело до масови задръствания и блокирани улици. А за малко населено място, с тесни средновековни улички и граничещо с море и планински хълмове, безредицата в Портофино е оправдана.

Матео Виакава – кмет на Портофино.

Мерките за първи път влязоха в сила през Католическия Великден (9-ти април) и се очаква да останат чак до октомври. А тъй като се предвижда в населеното място да има голям наплив от туристи именно през летните месеци, правилата ще важат от рано сутрин до 18:00 часа: всеки ден.

Любопитно е да се спомене, че Портофино далеч не е единственото място на Земята, където селфитата са забранени. Такива забрани има и на някои места в Съединените американски щати, Франция и Обединеното кралство.

Да припомним, че неотдавна във Венеция предприеха подобни мерки, за да се контролират огромните тълпи от туристи, които италианският град едвам успява да поеме. Можете да прочетете повече като натиснете този линк – https://special.bg/venetsiya-e-vetche-s-vhodna-taksa/ .