Пандемията затвори 300 ресторанти „Горещи гърнета“ в Китай

От най-голямата китайска верига за готвена храна, наречена „Горещи гърнета“ – Hai Di Lao, обявиха, че до края на 2021 г. ще затворят 300 ресторанта.

 

Причината е, че от веригата регистрират рязък спад в броя на клиентите и незадоволителни приходи.

Основателят на веригата Джанг Йонг, който е най-богатият ресторантьор в страната, обяви, че нетната стойност на акциите му се е понижила с близо 40% в сравнение с 2019 година. Тогава той можеше да се похвали с богатство в размер на 14 млрд. долара, за разлика от сега, когато авоарите му са се свили на около 8.8 млрд. долара.

От компанията не уточняват къде точно в страната ще бъдат затворени ресторантите, имайки предвид, че те са разпръснати в повече от 100 града в Китай.

Джанг Йонг.

Джанг Йонг е олицетворение на китайската мечта – той започва като работник във фабрика, където печели по 14 долара на месец, но с много упорство се развива до най-богатия ресторантьор в страната. Миналата година той дори удвои броя на „Горещите гърнета“, възползвайки се от възможностите на кризата, и те станаха близо 1300 ресторанта.

Един от 1300 ресторанта от веригата „Горещи гърнета“.

Веригата му е известна с първокласното си обслужване на клиентите. Когато на тях им се наложи да чакат на опашки, на тях им се предоставят услуги като маникюр и лъскане на обувките.

„Горещите гърнета“ са основани през 1994 г. и освен в Китай Йонг, който към днешна дата е гражданин на Сингапур, има ресторанти както в новата си родина, така и в Япония, и в Канада.