Откраднатите картини на Винсент ван Гог

Известният нидерландски творец е един от малкото художници, чиито произведения на изкуството имат „честта“ да бъдат крадени. Така преди броени дни бе задигната поредната негова картина –  от музея „Сингър Ларен“ в град Ларен. Ето за какво става дума:

 

В понеделник сутрин, на 23 март, около 03:15 часа, крадците успели безпроблемно да влязат в сградата и да задигнат картината „Пролетна градина“, използвайки новосъздалата се суматоха около коронавируса и временното затваряне на музея. Обирджиите явно са знаели точно какво търсят, защото всичко друго било непокътнато.

Музеят „Сингър Ларен“ в град Ларен.

Шокирани сме от тази новина. В момента полицията прави цялостно разследване и все още не знаем кои са извършителите.“ – сподели Ян Рудолф де Лорм, директорът на музея, пред новинарския сайт NOS. Той допълни, че не само той, но и всички служители били „шокирани и ядосани“ от оскърбителната постъпка на крадците.

„Пролетна Градина“ на Ван Гог

Творбата изобразява градината на свещеник в нидерландския град Нюнен: нарисувана е през 1884 г. и струва около 5 млн. паунда. По принцип се намирала в Грьонингенския музей, но била временно изложена в „Сингър Ларен“.

Да припомним, че през 2002-а, от музея „Винсент ван Гог“ в Амстердам, бяха откраднати други две картини на именития творец – „Конгрегация, напускаща нидерландската реформирана църква в Нюнен“ и „Плажът в Схевенинген по време на буря“.

Ван Гог нарисувал първата през 1884 г. в чест на баща си, който бил ръкоположен за църковен пастор през 1882-а, и после я подарил на майка си. Година по-късно баща му починал и художникът добавил хората с траурни дрехи.

„Конгрегация, напускаща нидерландската реформирана църква в Нюнен“.

Втората е нарисувана между 21-ви – 22-ри август 1882-а на северноморския плаж „Схевенинген“, намиращ се на няколко минути път от Хага. Вятърът бил толкова силен, че на Ван Гог, който за малко да бъде отнесен от вятъра, му се наложило час по-скоро да завърши картината си.

„Плажът в Схевенинген по време на буря“.

Откраднатите творби, за щастие, са намерени през 2016 г. от италианската агенция за сигурност и охрана Guardia di Finanza в град Кастеламаре ди Стабия до Неапол и отново изложени на показ през март 2017 година.

Да се надяваме, че и „Пролетна градина“ ще бъде открита в най-скоро време и отново ще радва посетителите на Грьонингенския музей и „Сингър Ларен“.