Отиде си Лари Теслър, който улесни живота ни с командите Cut, Copy и Paste

На 74-годишна възраст почина Лари Теслър – един от първите програмисти, които изиграха ключова роля в това да направят компютрите достъпни за всички, а не само за специалисти.
По-специално Теслър разработи и приложи функцията „
Cut – Copy – Paste“, както и много други, което направи личния компютър лесен за използване.

 

Лорънс (Лари) Теслър е роден в Ню Йорк Бронкс през 1945-а. Получава висшето си образование в Станфордския университет в Калифорния.
След като се дипломира започва да разработва потребителски интерфейс, за да направи персоналния компютър по-разбираем с помощта на набор от конкретни функции, графики и други.

Теслър отива в Силициевата долина в началото на 60-те години, когато компютрите са достъпни само за специалистите.
По време на дългата си кариера той успява да работи в различни големи технологични компании, започвайки от изследователския център Xerox Palo Alto (Parc). По-късно Стив Джобс го примамва в Apple, където Tеслър прекарва 17 години.


Xerox публикува снимка на учения в своя акаунт в Twitter, припомняйки постиженията му:

„Изобретателят на такива функции като cut/copy&paste, find&replase (изрязване, копиране,поставяне; намиране и замяна), и много други е Лари Теслър, бивш служител на Xerox. Работният ви ден е улеснен, благодарение на революционните му идеи. “

След като напуска Apple, Teслър създава собствен образователен стартъп и известно време си сътрудничи с Amazon и Yahoo.
В интервю за Би Би Си през 2012-а, той казва за Силициевата долина: „Това се превърна почти в ритуал: след като изкарате малко пари, не просто се пенсионирате, а създавате собствена компания“.
„Има специален магнетизъм в това, да можете да споделите наученото със следващото поколение“, отбелязва той.

Напълно e възможно в основата на най-известната иновация на Теслър – „Copy – Paste“, да е старият метод за редактиране, когато хората изрязвали ръчно парчета от текста, за да ги поставят поставят някъде другаде.
Тази команда беше вградена в софтуера на Apple на един от първите компютри Lisa още през 1983 г., а след това и на първия Macintosh, създаден през следващата година.

Музеят на компютърната история в Силициевата долина почете паметта на програмиста, който почина на 17 февруари, написвайки в Twitter: „Днес се сбогуваме с Лари Теслър. Теслър измисли  идеята „Cut – Copy – Paste“, съчетавайки подхода на учен информатик с бунтарската визия, вярвайки, че компютрите трябва да бъдат достъпни за всички. „