От Индия до Барат

Светът бе наистина сюрпризиран от неотдавнашното решение на азиатската страна изцяло да промени официалното си име. Това, обаче, може да предизвика верижна реакция и в нейната съседка Пакистан. Ето за какво иде реч:

 

Колкото и странно да звучи, индийските власти вече постепенно налагат изписването на ново име за родината им в редица официални документи. С други думи – Индия вече ще се казва Барат (भारत), както е самото име на държавата на хинди.

В интерес на истината, новата промяна, задвижвана от актуалния премиер-министър Нарендра Моди и управляващата в момента партия Бхаратия джаната, бе предложена точно няколко дни, преди да се състои световната среща на държавите от G20 в Индия (9-ти септември).

Официален документ, където ясно се вижда новото име на Индия.

Да припомним, както вече писахме, че преди време индийското правителство предприе и други действия, чрез които възнамерява да намали използването на английския език както в професионалната, така и в обществената сфера.

Разбира се, идеята за преименуване на цялата страна също е доста спорна: „Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката, изграждана в продължение на векове.“ – споделя Шаши Тарур, депутат от Партията на Индийския национален конгрес.

Индия (в оранжево) и Пакистан (в зелено) на световата карта.

До този момент промяната все още не е официализирана, ала тя може да вдъхнови и други държави да сменят официално имената си, например – Пакистан. Нека да припомним, че през 1947 г. Великобритания – чрез Акта за независимост от същата година – създава двете държави – Индия и Пакистан – като откъсва западната, по-ислямска част от бившата британска колония. Затова не е чудно, по данни на медията India Times, че Пакистан с радост би приел да получи името Индия, уповавайки се на редица исторически извори.