С единодушие определиха „Уроците на Блага“ за българското предложение за „Оскар“

Филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ бе определен за българското предложение за „Оскар“.

Той ще се състезава в категорията „Международен пълнометражен филм“ на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Решението бе взето днес от специална Комисия по подбора на българската номинация, която се събра на 7 септември 2023 г., в Националния филмов център.

Комисията бе в състав Людмила Христозова Дякова – председател и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов, научаваме от сайта на Националния филмов център.

Членовете й са решили единодушно българското предложение за 96-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм да бъде „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Той е създаден и с участието на Германия, тъй като копродуцент на филма е германската компания 42филм – Ейке Горецка, Кристоф Кукула. Сценаристи са Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Оператор е Веселин Христов. Музиката е на Калина Василева. В ролите участват Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

Основен продуцент е „Арго Филм“ – Стефан Командарев и Катя Тричкова.

Кадър от филма с Ели Скорчева в главната роля.

От Националния филмов център представят следната анотация към филма:

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща. Тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

С наградата от „Карлови Вари“.

От Националния филмов център отбелязват и какви награди и участия е имал досега филмът. Това са: голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023; официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.