От Christie’s се похвалиха – през 2021 г. продажбите им достигнаха 7.1 млрд. долара

През 2021 г. аукционната къща Christie’s продаде произведения на изкуството и други колекционерски предмети на обща стойност 7.1 милиарда долара. Това е с 54% повече от 2020 г. и с 22% повече в сравнение с 2019 година.

 

Според компанията това са най-успешните ù продажби през последните пет години, подхранвани от възстановяването на аукционната търговия и рязкото покачване на цените на отделни произведения на изкуството.

Тази година аукционната къща Christie’s постави няколко рекорда, по-специално за най-висока цена на произведение на изкуството.

„Жена, седнала до прозореца“ на Пабло Пикасо.

Така „Жена, седнала до прозореца“ на Пикасо бе продадена за 103.4 млн. долара и по този начин се превърна в единствения артефакт за 2021 г., продаден на цена над 100 млн. долара.

Картината на американския неоекспресионист Жан-Мишел Баския „В този случай“ също бе продадена за рекордна сума – заклет фен на създателя на графити брои рекордните $93.1 млн., за да украси стената си с червен череп.

„В този случай“ на Жан-Мишел Баския.

Освен това през изминаващата 2021 г. Christie’s продаде над 100 произведения на дигиталното изкуство – NFT или така наречените незаменими токени, на обща стойност около 150 млн. долара.

От аукционната къща отбелязват, че 75% от купувачите, които залагат на дигитално изкуство, участват за първи път в живота си в подобен тип търгове. Тяхната средна възраст е 42 години.

NFT артефакти.

От Christie’s отчитат и че като цяло тази година те могат да се похвалят с много нови клиенти, които представляват 35% от всички, спрели се на предлаганите от тях произведения на изкуството. Освен това от аукционната къща цитират статистиката си, според която 32% от новите им клиенти са на възраст между 40 и 25 години.

Преди хвалбите от страна на Christie’s и други аукционни къщи съобщиха за рекордни продажби – от Sotheby`s отчетоха, че са продали произведения на изкуството на стойност 7.3 млрд. долара, а Phillips се похвалиха, че техните артефакти са стрували 1.2 млрд. долара.