Орел – френската перла за ски сезон през май

Вие сте запален планинар. Намирате се на връх Кол де Торан (на 3118 метра височина) във Франция и хвърляте поглед към склоновете на Алпите под вас. Там ще видите идеални места за каране на ски дори през май.

Става дума за прочутия ски курорт Орел. Пред погледа ви са 600 км писти и два въжени лифта. Единият ви отвежда до селото Бушет с едноименна ски зона на височина от 2350 метра, където може да смените лифта с по-бавен.

Но може и да предпочете кабинковия лифт Orelle-Caron, който ще ви отведе директно до град Вал Торанс. Там ви очакват 150 км писти и най-високо разположеният ски курорт – Les Trois Vallées.

Поглед към Орел.

В Орел предвиждат ски сезонът да продължи до 8-ми май. Самият Орел представлява десетина малки селца, които са разпръснати зигзагообразно. В тях ще видите традиционните каменни къщички, които се смесват с по-модерни хижи и резиденции. Там през април може да си наемете къща за една седмица на цена от 520 евро за четирима души.

Само имайте предвид, че ще трябва да си платите допълнително за кърпи, спално бельо и почистване. В повечето от къщите има закрит басейн, хидромасажна вана и сауна. В близост се намират хранителен магазин (прилично зареден и на добри цени), както и добър ресторант и бар. На десетина минути с такси се намира най-близката гара „Сен Мишел дьо Мориен“.

От нея можете да си хванете високоскоростен електрически влак, с който с 320 км/час да се върнете обратно в Париж. Но може и да се качите на безплатен автобус за скиорите, който минава на всеки 15 минути и ще ви отведе до друг кабинков лифт, намиращ се на 700 метра височина.

Cime Caron.

След като се качите на този кабинков лифт, след около 20 минути ще достигнете върха на Cime Caron, който се извисява над града Вал Торанс на 3195 метра. Оттук, ако не сте скиор, може да продължите към центъра на Вал Торанс, където може да посетите ресторанти, спортен и спа център, кино.

Ле Менюир.

Оттам може да продължите към курорта Ле Менюир, където през този сезон ще отвори врати още един нов кабинков лифт – радост за сетивата за зажаднелия за зимни пейзажи турист.

Мерибел.

Интересен е и курортът Мерибел – той е особено красив през март. Тогава във въздуха му се носи червен сахарски пясък и ще видите неговите розови оттенъци върху белия сняг. След тази гледка може да се върнете в Орел и на долната станция на кабинковия лифт да си поръчате чаша вино на цена от 3.60 евро.

Хотел в Куршевел.

Това са цени, далеч от тези в Куршевел – прочутият ски курорт за богати във френските Алпи, но преживяванията са идентични. Ако не вярвате, проверете лично.