Ново откритие в античен Перперикон

Чудесата в античния тракийски град нямат край. Това се потвърди и от неотдавнашното проучване на известния български археолог професор Николай Овчаров. Ето за какво става дума:

 

Това е ново езическо светилище, четвърто на брой, открито около храма на Дионис. То разполага с преддверие, където било разположено корито за измиване на ръце, както и тържествен вход. В централната му част са открити и три големи вани, за които се предполага, че са използвани за правене на свещено вино. Предполага се, че в античната сграда са се провеждали не само винени обреди, но и кървави жертвоприношения в чест на боговете.

Част от откритото езическо светилище.

Впечатляваща е невероятната запазеност – до 3 м височина на места. Само долната част е с площ близо 70 кв. метра. Това е част от големия култов комплекс, който се е оформил около храма на Дионис, открит преди години. Новооткритото светилище, разбира се, е сред най-запазените подобни такива обекти в цяла България.” – разказа с неприкрита развълнуваност проф. Николай Овчаров.

Професор Николай Овчаров.

Перперикон се превръща в една книга за развитието на религиите в свещената планина Родопа, тъй като до втората половина на IV век сл. Хр. тук всичко е езическо, докато най-накрая в началото на V век започва християнизацията. Най-ранните доказателства за това е християнската базилика от началото на V в. в акропола на Перперикон.“

Светилището, видяно от друг ъгъл.

Наред с това на пода в храма са открити множество монети, датиращи от IV в. след Христа. Една от тях е с лика на Валентиниан I – последният император на Западната римска империя, толерирал езичеството.

Древният тракийски град Перперикон.

В интерес на истината, запазеното светилище оттук насетне ще играе много важна роля, тъй като ще помогне на учените да разберат какви езически ритуали са се провеждали през III-IV век в комплекса.