Неочакван интерес към сайтовете за проследяване на полети

Flightradar, FlightAware, FlightStats и десетки други сайтове и мобилни приложения ви дават възможност само с няколко кликвания да разберете къде се намира някой самолет, към който имате особен интерес.

И ако по-рано тези сайтове не се радваха на особена популярност, то днес много хора с интерес проследяват полетите на политици, бизнесмени и звезди от шоубизнеса.

Това стана ясно от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Тогава милиони гледаха полета й не по телевизията, а с помощта на Flighradar24.

Кацането на самолета SPAR19 бе проследено едновременно от 708 хиляди души. И поне част от полета е наблюдаван от 2.9 милиона души. Това са рекордни числа както за Flightradar24, така и за други подобни сайтове.

Скокът на потребителския интерес към Flightradar24 бе неочакван дори за мениджърите на сайта -сървърите му не издържаха на натоварването.

Обикновено трафикът към такива сайтове е доста нисък. Един полет може да бъде наблюдаван средно от 100 – 200 души, но рядко от повече. Ако някоя знаменитост или политик лети на борда на самолета, тогава броят може да се увеличи до десетки или дори до стотици хиляди души.

Ето няколко примера – през ноември 2017 г. 22 000 души наблюдаваха как самолетът на британския държавен секретар по въпросите на международното развитие – Прити Пател се връща от Кения във Великобритания.

Тогава госпожа Пател бе на обиколка в Африка. Но визитата й бе внезапно прекъсната със скандал. Оказа се, че през лятото на 2017 г. министърката е провела няколко срещи с израелски представители на официалните власти, за които не е съобщила. Последва нареждане тя незабавно да се върне във Великобритания. Тогава за всички стана ясно, че министърката лети за Лондон, за да й обявят, че ще бъде уволнена. Полетът й бе проследен с много емоции.

Друг подобен пример е полета на Навални – около 550 000 души го проследяват на уебсайта Flightradar24 през януари 2021 година. Точната дата е 13-и януари, когато Навални обявява решението си да се върне в Русия от Германия след шест месеца лечение. В същия ден става известно, че той е обявен за издирване в Русия. Въпреки това Навални лети за Москва, където е арестуван.

Flightradar, FlightAware, FlightStats и много други уебсайтове и мобилни приложения за проследяване на полети предоставят на потребителите си информация в реално време за десетки хиляди полети на ден.

За целта те използват сензорите ADS-B (получават данни от самолетите за техния курс, надморска височина и скорост), технологията MLAT – тя оценява времевата разлика на сигналите на самолетите, както и данни от сателити, авиокомпании и летища .

Flightradar използва и информация от Американската администрация за гражданска авиация (FAA). Но има подписано споразумение с FAA да не разкрива данни за определени полети.

Обикновено това са данни за военни и частни самолети, чиито собственици се обръщат към FAA с искане за класифициране на информацията за движението на техните летателни апарати.

Благодарение на данните на сайта ADS-B Exchange група журналисти успяват да проследят полета на един от помощниците на Муамар Кадафи. Той е обвинен във военни престъпления и в убийства, но за журналистите било по-интересно да разберат къде ще избяга с частния си самолет, в който бил натоварил немалко кюлчета злато.

Всъщност той се завръщал в родината си – от Венецуела се прибрал в Либия и не бил никак щастлив, че е разкрит.