Най-малката монета в света се появи в Хърватия

Балканската държава, която наскоро се присъедини към Еврозоната, счупи нов нумизматичен рекорд. Ето за какво става дума:

 

По данни на CroatiaWeek и Vecernji, Хърватският монетен двор е създал нов лимитиран нумизматичен комплект от само 199 бройки. Ала най-забележителното при тях е размерът на една.

Луксозният комплект.

Звездата в комплекта е златната монета, върху която е изобразен хърватският град Хум, намиращ се на полуостров Истрия, известен като най-малкото населено място в света. Уникалното при паричката са нейните характеристики – диаметърът от 1,99 мм и теглото от само 0,05 грама.

Както вече казахме, монетата е част от луксозен комплект, чиито други парични средства се отличават с изображенията на Вишнянската обсерватория (една от първите пет такива в света) и на бикове. Върху едната жълтица даже се вижда и дума, изписана на глаголица. Да припомним, че глаголицата се разпространява и в Хърватия, където, преди изцяло приемането на латинското писмо, хърватският език се е писал на нея. Излишно е да се каже, че за хърватите това е още един повод за гордост.

Последните възпоменателни златни монети, преди балканската държава да приеме еврото като официално разплащателно средство, са издадени с номинална стойност на хърватска куна.

Наред с това се знае, че ексклузивната опаковка, използвана за този ценен комплект, е разработена с особено внимание и прецизност от хърватското студио Design Bureau Izvorka Jurić. Допълнително специални LED светлини осветяват кутията, създавайки впечатлението за нощното небе. Комплектът, също така, съдържа и чифт ръкавици и лупа за наблюдение на най-малката монета.

Компютърното проектиране на монетните мотиви.

Любопитно е да се спомене, че за да се изсече най-малката възпоменателна златна монета в света, за целта бе разработена и най-малката матрица. Мотивите върху златната паричка са гравирани с помощта на най-модерния Femto лазер на Acsys и технологията за „импулсно коване“, докато в същото време жълтицата е изсечена на модерната автоматизирана преса Sack & Kiesselbach.