Най-известните филмови кадри с обувки

„Житейските трудности са най-добре изживени в красиви обувки“ – казва руската писателка на криминални романи Даря Донцова. А Мерилин Монро е известна с фразата: „Дайте на едно момиче чифт обувки, сякаш правени за нея, и то ще превземе света“. Такъв тип разбиране за обувките се споделя и от редица кинорежисьори, автори на хитови заглавия. Ето филмите с най-известни кадри с обувки.

 

„Мръсни танци“, 1987

Белите маратонки, които главната героиня в „Мръсни танци“ носеше по време на тренировки, бяха и на нашите крака това лято.

„Батман се завръща“, 1992

Имайки предвид впечатляващия латексов котешки костюм на Мишел Пфайфър, едва ли някой е залагал твърде много на ефекта от обувките й. Но въпросните високи ботуши оказаха своето въздействие.

„Форест Гъмп“, 1994

„Бягай, Форест, тичай!“ – вероятно много от вас си спомнят тази култова фраза от „Форест Гъмп“. Но удобни ли са обувките му за тичане?  Това са чифт маратонки Nike Cortez от 1972 г., които компанията производител пусна отново през 2017 година.

„Емпайър Рекърдс“, 1995

Ако сте гледали „Емпайър Рекърдс“ с Лив Тайлър, със сигурност сте запомнили кубинките? Те идеално се съчетаваха с карираната й пола и къс пуловер.

„Сватбеният агент“, 2001

Героинята на Дженифър Лопес – Мери Фиоре – в „Сватбеният агент“ се сблъсква със съдбата си, когато токчето на новата й обувка, марка „Гучи“, се заклещва в шахта на улицата. От този инцидент започва да се развива целият сюжет на филма.

„Бележникът“, 2004

Лачените обувки в цвят бордо на Али (Рейчъл Макадамс) са наистина класика и най-подходящият модел за танците й с Ноа (Райън Гослинг) на улицата.

„Дяволът носи Прада“, 2006

От този филм всички уважаващи себе си дами знаят, че всяка трансформация започва с високи над коляното ботуши на „Шанел“.

„Мария Антоанета“, 2006

За да демонстрира богатия начин на живот на австрийската ерцхерцогиня и кралица на Франция и Навара – Мария Антоанета, режисьорът София Копола изпълва филма с кадри с шампанско, френски сладкиши и много, много обувки.

И за финал един пример и от по-новото ни българско кино:

„Пеещите обувки“,  2016

„Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов разказва за творчеството и живота на певицата Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Във филма едно момче краде обувките на Леа Иванова, без да си дава сметка, че от този миг насетне съдбите им фатално ще се преплетат.