На-скъпите обувки в света

Златото и диамантите могат да украсяват не само врата, китките и ушите. InStyle състави класация на най-скъпите обувки в света.

 

 

 

 

The Diamond Shoe by Kathryn Wilson, 419 хил. долара

Дизайнерът от Нова Зеландия, Катрин Уилсън, не е експериментирала с модела – става дума за обикновени (само на пръв поглед) бели обувки с класическа форма. По-важни в случая са детайлите. Обувките са инкрустирани с 2 хил. диаманта по 21 карата, а токчетата са от злато. Създаването им е отнело 50 часа на Уилсън, след което блестящият чифт станал един от лотовете на благотворителен търг.

 

Marilyn Monroe, 1 млн. долара      

                      

Тези обувки от Стюарт Вайцман неслучайно се наричат „Мерилин Монро“. Основният им елемент са камъните Сваровски, скрити в сатенените рози. Всъщност камъните са обеци, които наистина с принадлежали на холивудската дива.

Актрисата Реджина Кинг, която бе номинирана за ролята си във филма „Рей“, отиде с обувките „Мерилин Монро“ на церемонията за връчване на наградите „Оскар“ през 2005-а.  След това обеците бяха заменени с дубликати, а обувките –  продадени на търг.

 

Retro Rose, 1 млн. долара

Тези обувки на Стюарт Вайцман отдават почит на Холивуд от 40-те години на ХХ век. Стилът, Т-образната каишка, луксозната украса, всичко препраща към онова невероятно време. Retro Rose, създадени съвместно с марката Kwiat, са украсени с 1800 диаманта с тегло 100 карата и 400 диаманта от Kwiat. По традиция Стюарт Вайцман предлага своите обувки на прочути личности за представянето им на големи светски събития. Но на този чифт не му провървя. През 2008-а сценаристът на филма „Джуно“ – Диабло Коди, отказа да сътрудничи на Вайцман, което беше нечувано. По-късно дамата обясни в социалните мрежи: „Не знаех, че са толкова скъпи и, честно казано, си мислех, че са обикновени блестящи обувки. Неудобно ми е, че отказах толкова рязко, но за нищо на света  не бих се превърнала в ходеща реклама на някакви си обувки.“

 

Stuart Weitzman Tanzanite Heel, 2 млн. долара

Великолепният чифт е съвместна работа на Стюарт Вайцман и бижутера Еди ЛеВиен. Каишката на глезена е украсена със 185 тазанита, а другата е инкрустирана с 28-каратови диаманти.

 

Jason of Beverly Hills x Tom Ford, 2 млн. долара

Чифтът с диамантено покритие беше представен от Ник Кенън на финала на поредното шоу America’s Got Talent. Обувките, създадени в сътрудничество с Tom Ford, са украсени с диаманти от марката Jason от Beverly Hills. Подметките са изработени от бяло злато. В крайна сметка Кенън даде обувките за благотворителен търг.

 

Stuart Weitzman Cinderella Slipper, 2 млн. долара

Този чифт, създаден от Стюарт Вайцман и вдъхновен от приказката за Пепеляшка , е украсен с около 600 диаманта, „опаковани“ в платина. Всички тези камъни  украсяват лявата обувка. Върху дясната има само един брилянт, но какъв: 5-каратов  „Амарето“ на стойност 1 млн. долара. През 2004 г. певицата Алисън Краус блесна с тях на церемонията за връчването на наградите „Оскар“.

 

Harry Winston Ruby Slippers, 3 млн. долара 

Репликата на пантофките  на Дороти, героинята на „Магьосникът от Оз“, е създадена през 1989-а и е посветена на 50-годишнината от излизането на този филм. Изработката им отнема на Роналд Уинстън, син на известния бижутер Хари Уинстън, два месеца, но си струва усилията.  Пантофките с диаманти от 50 карата и 4500 рубини, са истинска приказка наяве.

 

Debbie Wingham Heels, 15 млн. долара

Обувките са създадени от британския дизайнер Деби Уингам, известна с скъпите проекти. Тя има в актива си и най-ценната торта за 1 млн. долара, и рокля за 6.5 млн. долара. Обувките, направени от Деби, както виждаме, превъзхождат по цена както тортата, така и роклята. Украсени са с трикаратови розови и еднокаратови сини диаманти. Всички камъни са от личната колекция на анонимен клиент, който поръчал обувките за един от членовете на семейството му за 30-ия му рожден ден. Изработката (ръчна, разбира се), е отнела на Уингам около сто часа.

 

The Passion Diamond, 17 млн. долара

Резултатът от партньорството на брандовете Jada Dubai и Passion Diamond, беше представен в Дубай през есента на 2018-а. Най-скъпите обувки в света са изработени от коприна и злато, и са инкрустирани 236 малки диаманта и два 15-каратови камъка. Изработен е един единствен чифт за конкретен клиент.