Мicrosoft смени журналисти с роботи

Microsoft реши да уволни няколко десетки журналисти, които захранват новинарската лента на сайта MSN – те ще бъдат заменени от изкуствен интелект. От компанията твърдят, че мярката не е свързана с пандемията от коронавирус и с намаляването на доходите, а представлява оптимизиране на работния процес.

 

По данни на портала Thr Verge съкращенията засягат минимум 50 служители от САЩ и 27 британци. Те са търсили новини, които се виждат на сайта MSN, в браузъра Microsoft Edge и в няколко новинарски приложения на Microsoft News.

От пресслужбата на Microsoft твърдят, че уволнението на сътрудниците и използването на изкуствен интелект не са опит за съкращаване на разходите в условията на пандемия. „Като всяка компания непрекъснато правим оценка на нашия бизнес. Това може да доведе до увеличаване на инвестициите в едни отрасли и до преразпределение на ресурсите в други. Решението не е следствие от пандемията”.

По информация на Guardian на уволнените служители било съобщено, че не се нуждаят от техните услуги, тъй като работата им може да се върши от роботи. Решението за прекратяване на договорите с журналистите и редакторите било прието в кратък срок в рамките на програма за автоматизация на работния процес.

„Много съм чел по темата как изкуствения интелект ще замени всички ни, и ето че робот ми взе работата”, казва един от съкратените сътрудници. По думите му решението за използване на роботи за подбор на новините носи определени рискове, защото екипът се е придържал към „много строга редакционна политика” включваща отказ от неприемливо съдържание, което би могло да бъде травмиращо за много от потребителите. Засега не е ясно как изкуственият интелект ще се справи с тази задача.

Съобщава се, че съкратените сътрудници не са създавали собствени материали, а са подбирали новини, публикувани от агенции и портали, като са внасяли промени в заглавията и съдържанието на материалите, съответстващи на приетия формат. След това новините се появявали в сайтовете на Microsoft, която споделяла доходите от рекламата с първоначалните източници.

Microsoft се занимава с този бизнес вече 25 години, от задействането на сайта MSN през 1995-а. Преди около две години се появи и Microsoft News. Тогава компанията с гордост съобщи, че над проекта се трудят „над 800 редактори от 50 държави в света”.

През последните няколко месеца Microsoft залага на използването на изкуствения интелект, мотивирайки служителите си да го прилага в различни сфери на работата си. Сега компанията е решила да употреби за бързо сканиране на новините и автоматично филтриране, както и за подбор на илюстрации.

Въпреки че Microsoft отрича влиянието на пандемията върху смяната на няколко десетки сътрудници с роботи, от началото на кризата медийният бизнес в цял свят – телевизии, вестници и интернет сайтове, се сблъскаха със значителен спад на доходите от реклама.