Онлайн гала церемониите налагат нови правила

Този месец няма да се състои традиционната годишна гала церемония на Обществения театър в Ню Йорк в „Сентръл парк“. Това събитие, както и всички останали културни празненства в мегаполиса, планирани за късната пролет и началото на лятото, станаха жертва на коронавирусната инфекция и се отменят заради противоепидемиологичните мерки. (Остават спомените от миналата година, когато по случай 40 години от поставянето на мюзикъла „Избягалите“ на Елизабет Суоду, в помощ на Обществения театър бяха събрани около 3 млн. долара.)

 

Сградата на Обществения театър в Ню Йорк.

В същото време ще има виртуална гала вечер с основен водещ Джеси Тайлър Фъргюсън. Тя ще бъде излъчвана онлайн в „Ютюб“ и на страницата на театъра във „Фейсбук“. Събитието, което е с безплатен достъп, ще започне в 03.00 часа българско време. То ще бъде режисирано от носителя на наградата „Тони“ Кени Лион, а музикалният аранжимент е поверен на още един носител на „Тони“-  режисьорът Тед Спърлинг.

По време на гала вечерта ще се отдаде дължимото на дългогодишните патрони на Публичния театър, Одри и Зиги Уилф, както и актьорът Сам Уатърсън, който е играл в 13 представления на Обществения театър от 1963 г., влючително в „Мяра за мяра“ с Мерил Стрийп през 1976 г. и в „Крал Лир“ през 2011 година.

 

„Ние сме една публика“ – акция в подкрепа на Обществения театър.

В рамките на онлайн инициативата „Ние сме една публика“ ще бъдат включени с послания над 20 артисти, сред които Джейн Фонда, Глен Клоуз, Мерил Стрийп, Лин-Мануел Миранда, Кели Охара, Филишия Рашад, Антонио Бандерас, Алиша Кийс, Оскар Исаак, Лора Бенанти, Даниел Бруукс, Клеър Дейнс, Одра МакДоналд, Дейвид Хайд Пиърс, Филипа Зуу и Уил Суенсън.

 

Готвачът Андрю Кармелини с престилката оценява как се справят зрителите.

Онлайн гала – вход „свободен“

Както вече стана ясно, „входът“ е свободен, но всякакви дарения са добре дошли, като освен това ще има онлайн търг за набиране на средства. В търга тази година са включени интересни предложения, като посещение на готварски курс, воден от звездния готвач Андрю Кармелини, обяд с режисьора на Обществения театър Оскар Юстис, възможност само вие да гледате спектакъл на композитора Том Кит.

Гала вечерите, които представляват тържествени събирания на отбрано общество и набиране на средства, са традиционна атракция в социалния живот на градове като Палм Бийч, Ню Йорк и Лос Анджелис. За някои странични наблюдатели те могат да се приемат за постоянни купони, но това не винаги е точно така. Да – удоволствие е да подкрепиш достойна кауза, но същевременно постоянно сменящите се празнично облечени хора пред очите ти, продължителните речи, които трябва да слушаш часове наред, „гуменото“ пилешко в чинията ти –  това може да изтощи и най-светски настроените персони.

Бронсън ван Уайк.

Да си платиш, за да не отидеш

Бронсън ван Уайк – автор на новоиздадената книга „Роден да купонясва, принуден да работи“ и организатор на партита за клиенти като президента Барак Обама, Гуинет Полтроу и Бионсе, възкликва: „Боже, в момента човек трябва да си купи билет, за да не отиде на купон“.

Изглежда сякаш акциите по събиране на средства е трябвало да бъдат поосвежени и днес те са по-актуални от всякога.

Но макар и онлайн събитията да доведоха до изчезването на сложната организация – коя важна личност къде да бъде сложена да седне, то и при сегашния режим е важно да има добра предварителна организация.

Гала вечер по време на филмовия фестивал в Кан през 2010 година.

Кратко, не значи скучно

Една от големите промени е в продължителността на събитията – ясно е, че една онлайн гала вечер трябва да бъде по-кратка от два часа и да има ясно послание. Човек лесно се разсейва, когато трябва непрекъснато да гледа в екрана на лаптопа си. Но кратко не означава скучно. Според някои организатори при онлайн събитията гостите са много по-внимателни и затова е важно програмата да бъде с отличен сценарий.

„Когато сте на гала вечер и ви стане скучно, може да се загледате в интересните си съседи по маса, при онлайн излъчването това е невъзможно“ – казва Деби Гелър, организаторка на събития в Лос Анджелис.

Друга интересна промяна е, че много организации правят събитията си безплатни и отворени за публика. Трудно е да искаш висока цена за билет за концерт, който се излъчва на лаптопа ти. Прави впечатление, че независимо от безплатния вход за виртуалните гала вечери, по време на техните благотворителни акции успяват да се съберат средства.

Гала вечер от бъдещето? Не, от Met Gala през 2020 година.

„Зуум събитията“ – новото нормално

„Така наречените зуум събития за набиране на средства са модерни в момента. Те трябва да се развиват, защото ще станат новото нормално. А когато това се случи, ние трябва да ги усъвършенстваме още повече – да ги издигнем на още по-високо ниво“, казва Деби Гелър, а Бронсън ван Уайк добавя: „Организатори на подобни събития се справят много добре онлайн – виртуалната Met Gala, например, се радваше на интереса на 174 000 зрители по целия свят. Вече втори месец хората продължават да се включват в онлайн гала вечери, защото са зажаднели за социални контакти – за пълни зали, шум от аплодисменти, а това, което им се предлага в момента, им изглежда истинско и ги стимулира да участват“.