Международните арт събития на 2022 г., които не са за изпускане

Новата 2022 г. е свързана с много надежди. Очаква се най-накрая да се състои отлаганата изложба за съвременно изкуство Documenta в Касел, както и да се постави пиесата „Страстите Христови“, играна веднъж на десет години в баварското село Оберамергау. Ето още подробности около тези и други любопитни събития.

Първо ще започнем със „Страстите Христови“ в баварското село Оберамергау.

Прочутата атракция – пиесата, в която участват само жители на Оберамергау, трябваше да се състои през 2020 г., но бе отложена за 2021 година. После премиерата отново се забави – насрочиха я за 2022 година. Преди дни режисьорът на продукцията Кристиан Щюкл обяви, че първото представление ще е на 14-и май и той го очаква с нетърпение.

Така изглежда спектакълът „Страстите Христови“ през 2010 година.

„Никой не знае какво точно ще се случи до тогава, но започваме репетициите и се надяваме, че няма да има поредно отлагане“ –подчерта режисьорът. Той вече обяви, че публиката ще види един по-емоционален Исус Христос, както и че женските роли ще са с по-голяма тежест от преди.

Причината „Страстите Христови“ да е толкова популярна атракция, е нейната история – през 1633 г. жителите на Оберамергау се заклеват да изпълняват пиесата на всеки 10 години, ако никой от тях не умре, покосен от върлуващата по онова време чума. Легендата разказва, че заради дадената клетва всички останали живи и здрави. Оттогава в поставянето на пиесата участва цялото баварско село. Но тя за него е и ценен източник на доходи. В създаването на спектакъла се влагат милиони евро, като за петте месеца, в които постановката се играе, за хонорари на актьорите се отделят общо 20 милиона евро.

Пандемията постави спектакъла пред сериозно изпитание – заради противоепидемичните мерки – само 25 процента от местата могат да бъдат заети. Това създава сериозни главоболия на продуцентите на постановката. Още преди да стане ясно, че спектакълът „Страстите Христови“ ще бъде отменен през 2020 г., бяха продадени 75 процента от билетите. И днес – две години по-късно, парите за повечето от тях най-вероятно ще бъдат върнати.

Но докато чакаме 14-и май, има и по-скорошни събития, които не са за изпускане.

Очаква се от 16-и до 23-и януари в Саарбрюкен, столицата на провинция Саарланд, намираща се на границата с Франция, да се проведе кинофестивалът, кръстен на името на известния германски кинорежисьор Макс Офюлс (1902 – 1957), който е известен с плавното движение на камерата.

Следващото събитие, което не е за изпускане, са наградите „Грами“, връчвани от Националната академия за звукозапис на Съединените щати. Те са насрочени за 31-и януари.

Картина на Герхард Рихтер.

На 10-и февруари ще се чества 90-ата годишнина на най-известния съвременен немски художник Герхард Рихтер. От тази дата – до 20 февруари се организира първият от големите международни филмови фестивали – „Берлинале“.

Лайпцигският панаир на книгата е предвиден за четири дни от 17-и до 20-и март.

Венецианското биенале за съвременно изкуство, на което ще участва български представител, който обаче все още не е определен от специално учреденото за целта жури, се открива на 23-и април.

Финалът на „Евровизия“, който отново ще следим с голям интерес заради нашия участник – групата Intelligent Music Project, ще е на 14-и май в Торино, а от 17 май до 28 май във френския град Кан ще се проведе едноименният филмов фестивал.

Легендарните шведи от ABBA ще покажат шоуто си „Вояж“ („Пътуване“) в Лондон – на 28 май – тогава срещу 428 евро зрителите ще могат да видят аватарите си на специално изграден стадион.

През юни могат да се видят и множеството изложби на съвременни художници, събрани в рамките на Art Basel в едноименния швейцарски град. Събитието ще протече от 16-и до 19 юни.

Прочутата Documenta – голямата изложба за съвременно изкуство в германския град Касел ще бъде открита на 18-и юни. От 25 юли започва Вагнеровият фестивал в баварския град Байройт.

Венецианският филмов фестивал ще се проведе от 31 август до 10 септември. Седмица по-късно – от 17-и септември, в Мюнхен се открива „Октоберфест“.

На Панаира на книгата във Франкфурт, предвиден да се проведе от 19-и до 23-и октомври държавата – почетен гост ще е Словения.

През ноември ще се връчват най-престижните телевизионни награди в света – „Еми“, а през декември – ще се раздават европейските „Оскари“, по-известни като Европейски филмови награди.

 

Каунас.

И накрая, ако случайно не успеете да посетите нито едно от по-горе изброените събития, не унивайте.

Нови Сад.

Очакват ви стотици култулни събития в тазгодишните три европейски столици на културата – в литовския град Каунас, в сръбския Нови Сад и в люксембургския Еш.

Еш.

И те се провеждат целогодишно.